Една от пречките в работата на българо-македонската историческа комисия е за термина, с който да се обозначава съвместната ни история. Това стана ясно от думите на проф. Ангел Дмитров, който е съпредседател на комисията от българска страна, пред БНР. Димитров отбеляза, че от страна на македонските историци  има нетърпимост към термина "обща история". И допълни, че те искат да го заменят със "споделена история", Терминът "обща история" обаче е залегнал в договора за добросъседство и приятелство, с който бе създадена и самата комисия. Този договор бе един от важните документи, които откриха пред Северна Македония евроатлантическата й перспектива.

Проф. Димитров е категоричен, че споделена история може да имаме само с днешната Република Северна Македония, но не и в исторически план.

"Разговорите в смесената българо-македонска комисия са прекратени едностранно и безусловно от страна на колегите от страна на Северна Македония", каза още проф. Димитров.

Последното заседание на комисията се проведе в края на ноември миналата година в София, като не е ясно кога ще се състои следващото.

Проф. Димитров посочи, че не е забелязал желание за редовна връзка от страна на македонските си колеги.

"Не са разгледани наши бележки за техните учебници. Вече 4 месеца от страна на нашите колеги не сме получили отговор на изпратения от нас протокол за последната среща", обясни той.

Вчера македонският съпредседател Драги Георгиев заяви, че преговорите в комисията са в застой заради споровете около Гоце Делчев.

В досегашната си дейност комисията отбеляза малък напредък по отношение на античната и средновековната история.