Положителните проби за коронавирус у нас вече са 1559. Това съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. За денонощието откритите нови заразени са 53.

"Вървим към плато на този пик. Има устойчивост, въпреки че много активно търсим, много стратегически тестваме". обобщи Мутафчийски.

Има 10 нови излекувани и те вече са общо 276.

Починалите вече са 66.

317 от заразените с коронавирус са в болница, 40  от тях в интенивни отделения.

Заразените с коронавирус медици вече са 170, като новозаразените са 6.

Търсим активно инфекция в рискови звена - болници, домове за възрасти, домове за хора с деменция. Това каза доц. Ангел Кунчев. От вчера в тези заведения се извършва масово тестване.

Ген. Мутафчийски допълни, че институтът "Робърт Кох" препоръчва в Германия да се прави стратегическо тестване на хора в медицински заведения и старчески домове.

"Върви се към постепенно освобождаване на мерките", каза още ген. Мутафчийски.

И изтъкна, че в последните две седмици много неща се промениха.

"Един от принципите, които се спазва, е, ако се допуска някакво събиране на брой хора, то да бъде за спортовете, които са на открито, а постепенно после за всички останали дейности в затворени помещения. Активно обсъждаме", каза още ген. Мутафчийски.

В това отношение всички държави действали на принципа проба - грешка.

"Ние внимателно следим другите страни. Малко са страните с по-отпуснати мерки от нас. Следим дали там има отражение върху общата заболеваемост", каза Мутафийчйски.

И уточни, че първото, което най-вероятно ще се направи, е допускането на разходки в планините и разширяването на посещението на парковете. По дати всичко ще бъде обявено от правителството.

От думите на ген, Мутафчийски стана ясно, че се обмисля маските да не са задължителни на открити пространства, а да се носят само на закрити.

"Сериозно обмисляме маските на открито да се махнат", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че епидемията вече добива ендемичен характер - образуват се отделни огнища. Затова вече има нова стратегия - да се изследват болниците, медицинския персонал с прояви на инфекция, да се търсят случаи в работещи колективи. В момента акцент са старческите домове и домовете за специални грижи.