Представители на администрацията на Доналд Тръмп оказват натиск върху американските тайни служби да търсят източника на коронавируса и да намерят доказателства, че той е свързан с китайски лаборатории, пише днес “Ню Йорк таймс”.

Сред официалните лица, за които се твърди, че притискат службите, публикацията сочи държавния секретар Майк Помпео, заместник съветника по сигурността Матю Потинджър и Антъни Руджеро, служител в Съвета за национална сигурност.

Вестникът отбелязва, че службите са били скептично настроени към това дали може да се намерят основания за обвинения към китайска лаборатория.

Още от януари Потинджър „е натискал тайните служби ... да събират информация, която може да подкрепи всякаква теория за произход на вируса от лабораториите“, пише “Ню Йорк таймс”.

Според него анализаторите на секретните ведомства са изразили безпокойство, че натискът може да доведе до изкривяване на реалните данни за вируса и  да бъдат използвани като политическо оръжие срещу Китай, докато Тръмп се стреми да отхвърли своите  отговорности за епидемията в САЩ, където заразените вече са над 1 милион, а починалите над 62 000.

В Китай официално заразените са малко близо 83 000, жертвите - над 4600.