България няма как да отмени със свое решение визите за руснаци и турци, защото това е единна европейска политика. Това заяви пред бТВ външният министър Екатерина Захариева. Така тя коментира исканията на туристическите фирми за отпадането на тези визи с цел да се подпомогне техният бизнес, който бе сериозно ударен от кризата с коронавируса.

"Всяка година в началото на сезона имам среща с туроператори. Много сме направили за облекчаване на визите за Русия и Турция", каза Захариева.

И посочи, че България издава многократни визи - едногодишни и двугодишни. Само в Русия през миналата година са открити нови 25 офиса, които издават визи и те вече са общо 50.

"Визовата политика е на ЕС. Това е единна политика. Няма как България сама да отмени визите. Можем да направим облекчение. Да отпаднат визите само с решение на българското правителство няма как да стане", заяви Захариева.

Тя допълни, че енергийните проекти с РУсия се движат в срок, като намерението е "Балкански поток" да е готов до края на годината. Отлагане има само по АЕЦ "Белене".

Захариева каза още, че българите, които са в различни части на света и не могат да се приберат заради кризата са около 350. Тя призова младежите, които искат да станат студенти в САЩ "да охладят ентусиазма". И допълни, че САЩ са отложили всички програми.

От думите на Захариева стана ясно, че в ЕС все още няма единнно мнение как ще се осъществява свободното придвижване на хора, когато кризата отмине, дали ще има някакви по-специални изисквания и какви ще бъдат те. Тя поясни, че има постоянни разгвори по тази тема между външните министри на държавите членки.