Eвропейската комисия започна днес процедура за нарушение срещу Полша, като посочи, че нов закон за съдебната власт там не съответства на общностното право.

Това е пореден епизод в обтягането на отношенията между Брюксел и консервативното и евроскептично правителство на Полша заради съдебните реформи в страната. От края на 2017 г. ЕС води срещу нея отделна процедура за лишаване от членски права заради съдебните реформи. 

"Страните членки могат да реформират своето правосъдие, но това трябва да става в съответствие с европейското право", каза днес заместник-председателката на Комисията Вера Йоурова, съобщавайки за решението. "Ние не можем да правим компромиси или да поставим под ключ основните си ценности", добави тя, визирайки извънредните мерки заради пандемията.

Комисията твърди, че новият полски съдебен закон, приет миналия 20 декември, и влязъл в сила на 14 февруари т.г. подкопава независимостта на съда и е несъвместим с примата на европейското право пред националното. Той освен това пречи на полските съдилища пряко да прилагат някои разпоредби на европейското право, които защитават независимостта на съда и да искат предварително произнасяне в такива дела от Съда на ЕС. 

Полското правителство има два месеца да отговори на официалното уведомление за началото на процедурата. То може да промени закона, отстранявайки, посочените от Комисията слабости, или да я оспори, влизайки в евентуална съдебна битка с Брюксел пред Съда на ЕС в Люкксембург и рискувайки финансови санкции.

Комисията посочва днес в прессъобщение, че въпросният закон разширява дефиницията за  дисциплинарно нарушение, извършено от съдия, и че като такова може да бъде смятано съдържанието на негово решение.

"В резултат от това, дисциплинарният режим може да бъде използван като система за политически контрол върху съдържаието на съдебните решения", пише  в съобщението.

Според него това е нарушение на Договора на ЕС и на неговата Харта за основите права, защото е несъвместимо с установеното от тях право на европейските граждани да търсят удовлетворение от независим и безпристрастен съд и с изискванията за съдебна независимост, установени от Съда на ЕС.

Законът дава на Камара за особен надзор към Върховния изключителното право да се произнася по въпроси на съдебната независимост, "което пречи на полските съдилища да изпълняват задължението си да прилагат правото на ЕС или да поискат предварително произнасяне от Съда на ЕС", се казва още в съобщението. 

Също така, въпросният закон отнема на полските съдилища правото да преценяват дали други съдии биха могли да се произнесат то по гледаните от тях дела. Това според Комисията е несъвместимо с първенството на европейското право. 

Комисията възразява и срещу изискване на въпросния закон съдиите да обявяват публично свои извънпрофесионални дейности. То според нея противоречи на правото на лична неприкосновеност и защита на данните.

Йоурова каза, че Комисият внимателно наблюдава приемането и прилагането на извънредното законодателство в държавите членки във връзка с коронавируса. Тя посочи, че "активно наблюдава" Унгария, чието безсрочно извънредно положение, даващо широки права на премиера Виктор Орбан, стана обект на вътрешни и международни критики. Унгарският извънреден закон обаче досега не дава формални основания на Брюксел да започне процедура за нарушение, каза Йоурова.