За 10 работни дни българските банки са разсрочили около 25 000 кредита. Това заяви днес председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов в ефира на БНТ. 

Той коментира моментните резултати за практически действащия частен мораториум върху заемите в България заради икономическата криза, причинена от коронавируса.

Решението за "ваканцията" беше обявено преди две седмици от Българската народна банка и в него участват всички търговски банки. Генерално насоките за мораториумите в цяла Европа се дадоха от Европейския банков орган. 

Днес Андронов обясни, че към момента подадените заявления за разсрочване са за поне още 25 000 кредита. Те все още не са одобрени, а банките работят по тях. 

"В следващите дни банките ще разгледат и останалите заявки. Очакваме хората, които се възползват от възможността да надхвърлят десетки хиляди. До момента разсрочените кредити са едва 2% от всички, като очакваме да достигнат 7-8%", заяви той.

Тънкият момент е, че отсрочка могат да получат единствено такива клиенти на банките, които преди кризата са били изрядни погасители. Все пак се дава възможност и за хора, които имат ненаправени вноски в период до 90 дни, но не и повече. 

Андронов коментира и другата банкова тема - тази за безлихвените кредити за физически лица, гарантирани от държавата. Припомняме, че търговските банки ще отпускат до 4500 лв. за три месеца на хора в неплатен отпуск и на самонаети лица, които ще бъдат гарантирани от Българската банка за развитие. За целта тя беше капитализирана с 200 млн. лв. 

По думите на председателя на Асоциацията четири банки вече са започнали да отпускат тези кредити, а още 8 предстои да подпишат споразуменията с ББР и също да навлязат в този пазар.

Както Клуб Z вече писа първите банки са - Първа инвестиционна банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Общинска банка.

Не толкова експедитивно обаче се действа по мярката за подпомагане на ликвидността във фирмите под формата на кредити. Те отново ще бъдат гарантирани от ББР, но с 500 млн. лв., които бяха допълнително налети в банката. Общо 700 млн. лв. 

Андронов обясни, че по тази мярка има много детайли, които се уточняват и това забавя процеса. Можело обаче да се кандидатства по обикновените кредитни линии, както и по програми, свързани с европейските фондове. Припомняме, че мина повече от месец от момента, в който правителството гръмко обяви тази своя икономическа помощ.