Австрийският канцлер Себастиян Курц е обвинен, че умишлено е всявал истерия сред населението, за да накара австрийците да спазват мерките, които правителството му взе за овладяване на епидемията. Това става ясно от изтекъл към медиите протокол от заседание на щаба към правителството във Виена в началото на март.

По време на това заседание става ясно, че канцлерът приема да пресили тъмните краски на предстоящата заплаха, за да уплаши австрийците и те да са по-дисциплинирани. В щаба са участвали Курц, здравният министър, министърът на вътрешните работи, вицеканцлерът и чиновници и експерти от здравното министерство.

Според протокола Курц изказва опасението си, че австрийците не приемат сериозно заплахата. На това специалистът по тропически болести Хервиг Коларич отговаря, че на населението трябва да му бъде ясно казано, че става дума за потенциално смъртоносна болест, а не за грип.

Като пример Колапич дава комуникационната политика на британското правителство по време на епидемия от шарка през 1990 година. За да накарат хората да се ваксинират, британците умишлено играят със страховете им. Според протокола Курц се съгласява, че австрийците трябва да се страхуват.

„Да се страхуват от това, че ще умрат родителите им, бабите  и дядовците им. В същото време трябва да се успокоят, че няма да има дефицит в магазините или прекъсване на тока“, казва той.

Малко след заседанието Курц прави обръщението си към австрийците, в което обяви, че в скоро време всеки ще има роднина или познат, починал от коронавируса, а Австрия ще трябва да жали за 100 000 жертви.

Опозицията реагира възмутено след разкритията.

„Това не  е редно да се прави“, заяви Йорг Лайхтфрид от Социалдемократическата партия.

„Ако е вярно, че нарочно  е подсилван страха на хората, то това според мен е изключително тревожно“, заяви той и припомни, че така се утежнява ситуацията на и без това уплашените обитатели на старчески домове, които и без това са оставени сами и без контакт с близките си. „Това не се прави, това не е отговорна политика“, добави Лайхтфрид.

Херберт Кикл от народната партия също обвини Курц, че всяването на паника е „софтуерът на новото нормално“. Това е базата за подмяна на закони и ограничаване на основни права без съпротивление, смята той.