На 23 април Eвропейската агенция по лекарствата EMA предупреди, че хлорохинът и неговият по-малко токсичен дериват – хидроксихлорохинът -- могат да причинят нарушения на сърдечната дейност, които се засилват, ако се комбинират с други лекарства, като например антибиотика азитромицин, който има подобни ефекти върху сърцето и също се използва при COVID-19.

Става въпрос за токсично увреждане на сърдечния мускул, което може да доведе до аритмия, спиране на сърцето, миокардит, миокардиопатия с фатални последици за болния. Освен върху сърдечната дейност антималаричните лекарства действат токсично върху черния дроб, бъбреците, мозъка (причиняват припадъци), ниска кръвна захар (хипогликемия), увреждания на ретината, които да доведат до необратима ретинопатия, тежки кожни промени. 

За отбелязване е, че последствията от токсичните ефекти могат да се появят месеци след прекратяване на лечението. 

Предупреждението на ЕМА идва ден след като от Министерството по въппросите на ветераните на САЩ съобщиха, че смъртността при пациентите, лекувани с антималарични средства, е два пъти по-висока.

„Лекарството срещу малария, широко рекламирано от президента Доналд Тръмп, не показа полза, сочи голям анализ на употребата му в американските болници за ветерани. Има повече смъртни случаи сред онези, които получават хидроксихлорохин“, съобщават изследователи.

Проучването е направено при 368 ветерани, като 28% от лекуваните с хидроксихлорохин са починали. За сравнение 11 на сто са починалите от групата, която не е получавала антималаричното лекарство, съобщи АП. 

Националният институт по здравеопазване на САЩ вече публикува нови препоръки за ползването на препарата поради това, че има „недостатъчно клинични данни“, които да препоръчват или да отхвърлят употребата на лекарството при лечение на COVID-19. Оттам също така препоръчват да не се комбинира лекарството с азитромицин поради потенциални токсични странични ефекти.

В момента текат над 10 големи клинични изследвания в различни страни. Според екип от учени от университети, фондации, болници и институти в Бразилия и Испания, участвали в клинично изследване на 81 болни от COVID-19, двете антималарични лекарства не са безопасни и не трябва да се прилагат по-дълго от 10 дни в големи дози.

Хлорохинът и хидроксихлорохинът са с много ниска цена и се ползват в целия свят от десетки години като противовъзпалителни и противовирусни средства - за лечение на малария и на някои автоимунни заболявания като лупус еритематозус, ревматични болести, тумори, и то за продължително време. Точно затова техните странични действия са добре познати на медиците. Затова някои изследователи предупреждават, че те трябва да се назначават на килограм/тегло, а не на стандартни дози. 

„В контекста на COVID-19 тези лекарства трябва да се използват само като част от клинични изпитвания или в съответствие с национално съгласувани протоколи. Те не трябва да се използват без рецепта и без лекарско наблюдение. Необходими са добре проектирани проучвания, за да се направят някакви заключения“, коментират от ЕМА.

На този етап, докато все още не са открити лекарства, насочени директно срещу новия коронавирус, рискът при използване на „ветераните“ трябва да бъде сведен до минимум. И това зависи от всеки лекуващ лекар.