16:38 ч.: САЩ няма да участват в глобалната инициатива за укоряване на разработването на ваксини срещу COVID-19

САЩ отказват да участват в стартирането днес на глобална инициатива за ускоряване на разработването, производството и дистрибуцията на лекарства и ваксини срещу COVID-19, съобщи говорител на американската мисия към Световната здравна организация (СЗО) в Женева, цитиран от Ройтерс.

"Няма да има официално участие на САЩ", съобщи говорителят чрез имейл в отговор на въпрос на агенцията и добави:"Очакваме с нетърпение да научим повече за тази инициатива в подкрепа на международното сътрудничество за разработване на ваксина срещу COVID-19, колкото е възможно по-скоро".

Американският президент Доналд Тръмп обяви замразяване на финансовия принос на САЩ за СЗО, където те са най-големият донор на средства. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще помогнат за стартирането на глобалната инициатива, съобщи СЗО в навечерието на събитието.


16:19 ч.: Иран обяви, че е преодолял кризата. 93 заразени за 1 ден

Иран, който е най-тежко засегнатата от пандемията страна от Близкия изток, вече се справя с кризата, заяви иранското министерство на здравеопазването и обяви, че новите смъртни случаи са 93, предаде Франс прес.

Техеран. Снимка АП/БТА

Общо броят на жертвите на коронавируса в Иран достигна 5574 от общо 88 194 заразени. 1168 са се заразили за последните 24 часа, съобщи Киануш Джаханпур, говорител на министерството на здравеопазването. "Вече нито една от нашите провинции не е на червено" по отношение на възможностите си за справяне със здравната криза, подчерта той, но уточни, че ситуацията далеч не е нормална. Някои смятат, че Ислямска република Иран не съобщава реалния брой на жертвите и говорят за четири до пет пъти повече починали. Техеран съобщи за първите случаи на новия коронавирус в средата на февруари. От 11 април иранските власти позволиха на много предприятия да подновят работа, след като в средата на март ги затвориха, за да попречат на разпространението на болестта.


14:40 ч.: Над 68 000 са заразените с COVID-19 в Русия

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна за последното денонощие с 5849 нови случая и достигна 68 622 души, съобщи пред журналисти днес оперативният щаб за борба с разпространението на COVID-19, цитиран от ТАСС.

Метро в Москва. Снимка АП/БТА

Ръстът на регистрираните заразени с коронавируса в Русия за денонощие за трети пореден ден не превишава 10 процента.

"В Русия са регистрирани 68 622 случая на коронавирус в 85 региона. За изминалите 24 часа са изписани и излекувани 677, а за целия период 5568 души. За едно денонощие са починали 60 пациенти с коронавирус. За целия период броят на починалите от заразата в Русия е 615 души", се казва в съобщението на щаба.

Отбелязва се, че при 2697 нови пациенти не са се появили никакви симптоми. Броят на заразените в Москва за денонощие е нараснал с 2957 до 36 897 души. Изписани и оздравели са 677 души.


14:20 ч.: Русия очаква между 4 и 6 процента икономически спад, централната банка свали лихвата с половин пункт до 5,5%

Централната банка на Русия прогнозира днес, че брутният вътрешен продукт на страната ще спадне с между  4 и 6 процента през 2020 г. заради принудителния престой на икономиката заради коронавируса. 

Банката предвиди ръст на възстановяване  на руската икономика от  2,8–4,8 процента през  2021 г. и 1,5–3,5 процента през 2022 г. 

Предвижданията се основават на средна цена на нефта марка Urals 27 долара за барел през 2020 г. и последващо нейно повишение до 35 и 45 долара за барел съответно за 2021 и 2022 г. 

Годишната инфлация в Русия тази година се очаква да бъде меж 3,8 и 4,8 процента и по-късно да се стабилизира около 4%.

Също днес централната банка на Русия свали основния си лихвен процент с половин процентен пункт до 5,5 на сто, позовавайки се на икономическите ефекти на пандемията и на резкия спад на цените на суровия петрол.

Това е първото понижение от 2014 г. насам.


13:25 ч.: Няма условия за още разхлабване на мерките в Германия, казва институтът "Роберт Кох"

Необходимо е броят на новите случаи с коронавирус в Германия да спадне до неколкостотин дневно, за да може да продължи облекчаването на ограничителните марки. Това обяви днес институтът "Роберт Кох" за заразни болести, предадоха Ройтерс и ТАСС.
Днес в страната бяха обявени 2337 нови случая за изтеклото денонощие, с които общият им брой става 150 383. Починалите са се увеличили с 227 и вече възлизат на 5321. Възстановилите се наброяват 106 800, от които 3500 за последните 24 часа.

"Ако отново има повече близки контакти между хората, броят на заразените ще нараства", заяви заместник-директорът на института Ларс Шаде. По думите му тогава разпространението на коронавируса би излязло от контрол и здравната система ще бъде претоварена.

От тази седмица в Германия е разрешено отварянето на магазини с площ до 800 квадратни метра, започнаха работа и училищата. Остава забраната за събиране на повече от двама души на публични места, а хората трябва да спазват дистанция от минимум метър и половина.


12:37 ч.: Белгия се очаква да обяви днес частична отмяна на карантината в началото на май

Съветът за национална сигурност на Белгия ще заседава днес, за да прецени дали да отмени частично ограничителните мерки, въведени срещу разпространението на COVID-19. Здравните власти посочиха, че има основания за постепенно облекчаване на мерките, но предупредиха гражданите да спазват строга лична хигиена и безопасно разстояние един от друг.
Местни медии уточняват, че се очаква след 3 май свободата на движение в страната да бъде възстановена. Допуска се въвеждане на общо задължение за носене на предпазни маски на обществени места.
За последното денонощие в Белгия са починали 190 болни (всичко 6679 досега) и са били установени нови 1496 носители на заболяването (общо 44 293). От болница с подобрено здраве в последните часове са били изписани 322 души, а са постъпили 210 болни.
Досега в Белгия са били изследвани близо 190 хиляди души. През последното денонощие за първи път в страната са били извършени близо 10 хиляди лабораторни изследвания.


10:22 ч.: Повечето европейци подкрепят строгите мерки срещу коронавируса

Мнозинството от европейците подкрепя политическите мерки, взети за да бъде забавено разпространението на новия коронавирус както от страна на местните правителства, така и на Световната здравна организация, показва изследване на германски университет, цитирано от ДПА. Около 7500 души от Германия, Дания, Франция, Италия, Великобритания, Португалия и Нидерландия са анкетирани за целите на представителното проучване, направено под ръководството на Хамбургския университет. Шейсет процента са на мнение, че страните им са реагирали правилно на пандемията, а 16 процента не подкрепят мерките. Проучването констатира особено категорична подкрепа - поне 80 процента - за отмяната на публични събития, затварянето на границите и училищата.


9:48 ч.: Над 7600 са заразените с COVID-19 в Украйна

Броят на заразените с коронавируса в Украйна нарасна за денонощие с 477 и достигна 7647 души. Това съобщи днес украинското здравно министерство, предаде ТАСС. Смъртните случаи, регистрирани досега, са 193, а 601 пациенти са оздравели. През изтеклото денонощие са установени 477 нови болни, се казва в съобщението. Вчера здравните власти информираха за 578 нови случая - "рекорден" ръст за 24 часа до момента. В сряда новооткритите болни бяха 467, във вторник - 415, напомня агенцията.


9:40 ч.: Идеите на д-р Тръмп: Инжекции с белина и нагревки срещу COVID-19

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече прави опити в медицината. Моли здравния екип в Белия дом да изпита негови идеи за лечение на коронавирус. Една от тях е да бъдат инжектирани заразените и болните с дезинфектант. Друга - да ги поставят под ултравиолетови лъчи или силна светлина, съобщава Би Би Си.

Как е стигнал Тръмп до тези прозрения? Много просто - анализирайки изследвания, за които медицинският му щаб го е информирал. Например, че белината или изопропиловият алкохол убиват коронавируса, т.е. са ефективни като дезинфектанти. И че силната топлина убива вируса.

"Така че да предположим, че ударим тялото с грамадна, дали ултравиолетова или просто много мощна светлина", е казал Тръмп, цитиран от Би Би Си, обръщайки се към координаторката на отговора на коронавируса в Белия дом д-р Дебора Брикс. "И аз мисля, че казахте, че това не е проверено, но вие ще го опитате."

"И после, виждам, че дезинфектантът го убива [вируса - б.р.] за минута. Една минута. И има ли начин да направим нещо от рода като инжекция или почти прочистване? Така че би било интересно да проверим това... Не съм доктор. Но съм от хората, дето са добри в: "Знаете ли, че?"

Президентът Доналд Тръмп е поел ролята на всекидневен говорител по мерките срещу коронавируса в САЩ, но малцина американци го възприемат като достоверен източник на информация за пандемията. Това сочат резултатите от съвместно изследване на Асошиейтед прес и Центъра за проучване на обществени въпроси NORC.
Само 28 на сто от гражданите на САЩ заявяват, че редовно получават информация от Тръмп за коронавируса, и приблизително толкова казват, че правят това от време на време. Според 23 на сто от анкетираните думите на президента по въпроса заслужават пълно доверие, а 21 процента му се доверяват в умерен обем.


9:17 ч.: Джонсън се връща на работа в понеделник, съобщава вестник. Здравният министър не потвърждава

Британският премиер Борис Джонсън планира да се върне на работа в понеделник, за да продължи да ръководи борбата с коронавируса, пише в. "Дейли телеграф", предаде Ройтерс.

По-рано този месец Джонсън бе изписан от болница в Лондон, след като даде положителна проба за коронавирус и се наложи да бъде хоспитализиран. След изписването си от болницата на 12 април Джонсън продължи възстановяването си в премиерската резиденция "Чекърс". 

Британският лидер бе разкритикуван от политици от опозицията и от някои епидемиолози, че е реагирал прекалено бавно на епидемията от коронавируса, отбелязва Ройтерс.

"Разговарях с него [Джонсън - б.р] вчера, той е в много добра форма и очевидно се възстановява", каза здравният министър Мат Ханкок по телевизия "Скай нюз".

Той обаче не потвърди, че Джонсън, понастоящем заместван от външния министър Доминик Рааб, ще се върне на работа в понеделник.

"Сигурен съм, че той ще се върне на работа веднага щом неговите лекари препоръчат това", каза Ханкок.

Великобритания е близо до пика на кризата в здравеопазването, като броят на починалите от коронавируса в страната е вече 18 738.


8:20 ч.:  Заразените в Германия надвишиха 150 хиляди

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия нараснаха с 2337 за денонощие и достигнаха 150 383 по оповестени днес данни на института "Роберт Кох". Броят на починалите се е увеличил с 227 до 5321.

Контрол на граничния пункт Бад Райхенхал между Германия и Австрия.


Оздравели са 106 800 души, което е с 3500 повече в сравнение с предишния ден. Така денонощният ръст на оздравелите съществено превишава броя на заразените, съобщи институтът, цитиран от ТАСС.
Като цяло динамиката по установяване на нови случаи остава по-ниска в сравнение с първата половина на април. Главните огнища на разпространение на коронавируса в Германия са провинциите Бавария, Северен Рейн-Вестфалия и Баден-Вюртемберг.


1:06 ч.: Държавната помощ за гражданите и икономиката в САЩ приближава $3 трилиона

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри икономическа помощ на стойност 484 милиарда долара за малките бизнеси и болниците в условията на борба с пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс.
Така общата стойност на икономическата помощ от американската държава за гражданите и компаниите достигна близо три трилиона долара.
Мярката получи сериозна подкрепа както от републиканците, така и от демократите в долната камара на Конгреса. Законодателите, част от които с предпазни маски, имаха дълъг ден на дебати и гласуване, който бе удължен още повече заради правилата за сигурност, въведени във връзка с коронавируса.
Одобреното предложение ще бъде изпратено в Белия дом, за да може президентът републиканец Доналд Тръмп да изпълни обещанието си бързо да го подпише и така да го превърне в закон.
Сенатът с републиканско мнозинство вече одобри новото законодателство при гласуване във вторник, припомня Ройтерс.


0:11 ч.: Лекарството ремдезивир претърпя неуспех при клиничните тествания

Противовирусният препарат ремдезивир, който бе разглеждан като възможно средство за лечение на болестта, причинявана от новия коронавирус, се провали при клиничните тествания, предаде ТАСС, като се позова на в. "Файненшъл таймс".

Лаборантка показва флакон с препарата против ебола ремдезивир в лаборатория на производителя Gilead Science в САЩ.


Изданието на свой ред се позовава на публикация, появила се за известно време на сайта на Световната здравна организация (СЗО).

В статия на британското издание се казва, че при направените в Китай клинични тествания е станало ясно, че препаратът не подобрява състоянието на болните и не намалява броя на патогенните микроорганизми в кръвта им. Според "Файненшъл таймс" в изследванията са взели участие 237 души, от които 158 доброволци са получили ремдезивир. Употребата на препарата при част от пациентите е довела и до страничен ефект, като при 18 от тях се е наложило подаването на медикамента да бъде прекратено.

"Файненшъл таймс" цитира изявление на Световната здравна организация, в което се казва, че информацията за направените тествания, която е в етап на експертна оценка, е била публикувана на сайта на СЗО погрешка.


0:00 ч.: Чехия: Правителството иска от парламента да удължи извънредното положение до 25 май

Чешкото правителство ще поиска от парламента удължаване на извънредното положение заради коронавируса до 25 май, предаде Ройтерс, като се позова на чешката информационна агенция ЧТК.

В трамваите на Прага днес.

Обявеното извънредно положение, чийто срок изтича на 30 април, дава възможност на правителството да ограничава придвижването на хората и да преустановява дейността на търговски обекти. Правителството заяви по-рано днес, че планира да смекчи повечето от приетите мерки срещу пандемията от коронавируса в периода до 25 май. Чешкото правителство ще отмени ограниченията за свободно придвижване от петък и ще позволи на групи до десет души да се срещат на обществени места, обяви днес чешкият здравен министър Адам Войтех. Ускоряването на плановете за облекчаване на ограничителните мерки е във връзка със стабилизирането на броя на новозаразените с коронавирус в Чехия. До 25 май ще бъдат отворени всички магазини, ресторанти и хотели. Това обяви днес министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек, цитиран от Ройтерс.

В Чехия бяха въведени драстични мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Бяха затворени магазини и училища, ограничено бе придвижването на хората през деня, а маските станаха задължителни на публични места.

Поради спада на новите случаи през последните дни чешките власти възнамеряват поетапно да вдигат ограниченията в периода от тази седмица до 8 юни - график, критикуван като прекалено бавен от бизнес лобитата.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.