УЕФА авансово ще разпредели на клубове от всичките си 55 федерации членки 70 милиона евро, за да ги подпомогне в условията на извънредните мерки заради пандемията. Решението е на Изпълкома на УЕФА, който заседава днес.

Тези пари са част от 200 милиона, които централата е очаквала да получи като приходи от отложеното за догодина Европейско.

50 милиона ще бъдат разпределени между клубове, дали играчи на 39 национални отбора. България не е сред тях. Други 17,7 милиона ще отидат за представителите на 16-те тима, които участват в баражите за Евро 2020 от Лигата на нациите - тук вече е и страната ни.

Отделно от това те ще получат средства след изиграване на мачовете, предвидени засега на началото на септември, след като бяха отлагани вече два пъти. Тази сума е 2,7 милиона евро.

Стойностите варират между 3200 и 630 000 евро - толкова ще разпределят отборите с национали от въпросните 70 милиона.

Останалите 130 млн. са предвидени за клубовете с футболисти, участвали на Евро 2020. Те ще бъдат преведени догодина, когато се очаква да е форумът.

Одобрение за "финансовата инжекция" е постигнато между УЕФА, в лицето на шефа ѝ Александър Чеферин, и Асоциацията на европейските клубове, представлявана от президента на "Ювентус" Андреа Аниели.

Междувременно евроцентралата начерта карта за завършване на първенствата. Неофициална информация се появи в италианската и английската преса.

Тя гласи следното:

- първенствата, подновени през юни, трябва да завършат най-късно до 3 август;

- първенствата, рестартирани през юли, могат да се доиграят до края на август, за когато са предвидени Шампионската лига и Лига Европа;

- Лигите, които не могат да се подновят през юни, могат да завършат с плейофи през юли. Ако се стигне до такъв вариант, въпросните страни трябва да прествавят проекти в УЕФА най-късно до 27 май; 

- първенствата, които биват прекратени (по основателни причини, одобрени от УЕФА), ще завършват на базата на класиранията от последните си изиграни мачове. На тази база ще се определят призьорите и участниците си в евротурнирите.

Официалното изявение на УЕФА гласи следното:

„УЕФА призовава националните асоциации и лиги да разгледат всички възможни опции да довършат домашните си първенства, давайки достъп до местата в европейските клубни турнири по естествен път. Въпреки това, УЕФА подчертава, че здравето на играчите, зрителите и всички въвлечени във футбола, трябва да остане основен приоритет в тези времена.

Идеалният сценарий, ако обстановката позволява, е да бъдат завършени домашните първенства, за да се определят и тимовете, класиращи се за Шампионска лига и Лига Европа по традиционния начин. Ако това не се случи, поради проблеми в календара за предпочитане ще бъде преустановените лиги да бъдат подновени с различен формат по начин, по който клубовете отново ще могат да се класират за евротурнирите заради спортните си заслуги по време на сезон.“

Следва важно уточнение:

„УЕФА запазва правото си да откаже или прецени приемането на всеки клуб, предложен от национална асоциация от преждевременно прекратено домашно първенство, в частност, където:

- домашните първенства не са били преждевременно прекратени на база причините, дадени в тези препоръки на УЕФА, или на база други легитимни причини, свързани с публичното здраве;

- клубовете са били избрани чрез процедура, която не е била обективна, прозрачна и недискриминационна, така че избраните клубове да не бъдат считани за класирали се на спортен принцип;

- има публично възприятие за несправедливост по отношение на квалификацията на клуба.