"Излязохме двама - аз и един в черен чувал."

Това разказва в интервю за „Комсомольская правда“ московчанинът Александър Кутузов след двуседмичен престой в Научно-изследователския институт за спешна помощ „Склифосовски“.

Там той постъпва с висока температура, задух и двустранна пневмония. Диагноза: COVID-19.

След като антибиотиците и антивирусните препарати нямат никакъв ефект, на пациента му е предложена трансфузия на донорска плазма, която е богата на антитела срещу новия коронавирус. Днес Кутузов е сигурен, че това го е спасило от сигурна смърт:

"Даже ме е срам да си спомня, но отказах първото преливане. Имаше някакъв глупав страх да не хвана ХИВ или хепатит. Но лекарите заявиха, че това не е възможно и че кръвта е проверена.

Съгласих се и още след първата процедура се събудих съвсем различен човек. Температурата ми спадна, стана по-лесно да се диша. Позитивното развитие се наблюдаваше и при компютърната томография на белите дробове."

Кутузов е изписан само седмица след първото плазмено преливане. 

"Здрав съм, оптимист, но до мене карат някого в черен чувал. За съжаление ние попълнихме различни статистики и за пореден път разбрах какъв късметлия съм. Моля онези, които четат тези редове в Москва, в други градове, големи и малки, близо и далеч, моля, приемете сериозно ситуацията и останете у дома."

У дома Александър проучва кога може да стане донор на реконвалесцентна плазма.