Тридесет и седем годишен бизнесмен от Тексас, който се занимавал с отглеждане на кучета и имал ограничен опит в здравеопазването, е бил първият шеф на целевия екип за отговор на коронавирусната пандемия в САЩ, показва публикувано днес разследване на Ройтерс.

Брайън Харисън е получил поста заради близостта си с министъра на здравеопазването Алекс Азар, който по професия е адвокат и бивш мениджър и лобист във фармацевтиката.

Разследването документално показва как Харисън и Азар са подценявали сериозността на заплахата от коронавируса и са надценявали готовността на САЩ да я посрещнат, твърдейки последователно почти до края на февруари, че опасността за страната е ниска и че мерките за ограничаване на влизанията в страната дават резултат. 

Уверенията им, че американското здравеопазване разполага с годни тестове и всички необходими ресурси да се справи със заразата, са се оказали фалшиви.

Дори шефът на една от главните здравеопазващи структури в САЩ, Администрацията за храните и лекарствата (FDA), е бил включен в целевия екип за отговор на кризата твърде късно, когато Доналд Тръмп назначи вицепрезидента си Майк Пенс да го оглави.

Това стана в края на февруари, т.е. месец след като лидерството на структурата е било поверено от Азар на Харисън. Първият регистриран смъртен случай от COVID-19  в САЩ е на 6 февруари т.г.

До днес повече 47 000 американци починаха от COVID-19, а над 830 000 са потвърдено заразени, припомня Ройтерс.

Агенцията посочва, че годишният бюджет на американското министерство на здравеопазването е 1,3 трилиона долара, т.е. той надвишава не бюджетите, а БВП на някои развити индустриални страни в Европа.

Въпреки това заради бавната си реакция на кризата САЩ бяха принудени да приемат помощи от Китай и Русия, които включваха елементарни запаси като лицеви маски и апарати за обдишване.