„Моето предложение е да се съгласим да работим за създаването на Европейски фонд за възстановяване (ЕФВ) възможно най-скоро.“

Това пише председателят на Европейския съвет в своето писмо-покана до ръководителите на страните членки на ЕС. То бе огласено в навечерието на предстоящата им видеоконференция.

Този фонд трябва да бъде с достатъчен обем, да бъде насочен към най-засегнатите сектори и географски райони на Европа и да бъде посветен на справянето с безпрецедентната криза, допълва Шарл Мишел.

Той предлага още Европейският съвет да възложи на Еврокомисията да анализира точните нужди и да излезе с предложение, съразмерно на предизвикателствата.

ЕФВ е четвъртият елемент, който бе обсъден от Еврогрупата на 9 април. Той обаче все още не е одобрен.

Тогава финансовите министри от еврозоната договориха спасителен пакет за икономиките в размер на 540 милиарда евро. Парите трябва да дойдат по линия на трите одобрени елемента, наречени мрежи за безопасност – за работниците, за малките и средните предприятия (МСП) и за страните от еврозоната.

Пътна карта за възстановяване

Сред основните теми на видеоконференцията на върха ще бъде Пътната карта за възстановяване, която Шарл Мишел прилага към писмото си.

Тя съдържа силен инвестиционен елемент, който определя няколко важни принципа и 4 ключови сфери за действие.

Принципите

1. Шокът от пандемията е симетричен. Важно е да се избегне асиметрично възстановяване. Не всички са еднакво пострадали, не всички разполагат с еднакви лостове и не всички региони ще възродят икономиките си еднакво бързо. Планът на ЕС и възстановяването трябва да се основава на солидарността, кохезията и конвергенцията;

2. Пандемията не е свършила и не се знае как точно ще засегне всички. Подходът към възстановяването трябва да бъде гъвкав и да еволюира с времето;

3. Възстановяването трябва да бъде инклузивно и дело на всички участващи. Това ще бъде екипна работа – от евроинституциите до страните членки, регионите, бизнеса, гражданското общество, социалните партньори и други. Те трябва да зачитат принципа на субсидиарност;

4. ЕС е основана върху система от ценности и права, които винаги трябва да се спазват, включително докато кризисните ситуации изискват изключителни мерки. Това, както и върховенството на закона, не подлежи на договорки.

Сферите на действие

• Пълноценно функциониращ и съживен единен пазар.

Трябва да бъдат възстановени сриналите се вериги на стойността и за доставки.

Инвестирането в чисти и цифрови технологии и капацитети заедно с кръговата икономика ще помогнат за създаването на работни места. То ще помогне на ЕС да бъде по-устойчив и по-малко зависим чрез диверсификация на главните вериги за доставки.

Стратегическата автономия на Съюза трябва да бъде гарантирана чрез динамична индустриална политика, подкрепа за малките и средни предприятия (МСП) и стартъпи и ефективен скрининг на преките чужди инвестиции. Трябва да бъде изградена по-устойчива инфраструктура, за да се справяме с непредвидени обстоятелства, най-вече в сферата на здравеопазването.

Финансовият сектор ще има изключително важна роля в достъпа до средства. Все по-важно става завършването на Банковия съюз и Съюза на капиталовите пазари.

• Безпрецедентно усилие за инвестиции

За възстановяването и модернизирането на икономиката си ЕС има нужда от усилие за инвестиции от рода на Плана „Маршал“.

Това означава огромни вложения в Зеления и Цифровия преходи и слъгова икономика наред с други политики като кохезионната и Общата селскостопанска политика (ОСП).

Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (ИИОК) и подобни мерки помогнаха много в извънредната ситуация, но за пълното възстановяване трябва да бъде направено много повече:

Бъдещата Многогодишна финансова рамка (МФР) трябва да е съобразена с ефектите на кризата в регионите и върху засегнатите сектори, включително чрез коригиране на основни програми. Тя трябва да предостави подкрепа за плановете за възстановяване на страните членки. Бюджетът на ЕС трябва да бъде приет възможно най-скоро;

► Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) има отговорността да осигури финансиране с поносими лихви в близките години.

Сумата, специфичните цели, времевата рамка и естеството на тези инвестиции трябва да бъдат определени като част от всеобхватен пакет за възстановяване, в центъра на който е бюджетът на ЕС.

• Действия в световен мащаб

Като световен играч ЕС има отговорността да помогне за оформянето на глобалния отговор на вируса чрез мултилатерализъм и основан на правила световен ред заедно с партньорите си в ООН, Световната здравна организация (СЗО), Г-20 и Г-7. Възстановяването на търговските потоци е от първостепенна важност. Но ЕС трябва да помага и на нуждаещите се страни.

• Функционираща система на управление

Подходът на ЕС за преодоляване на кризата трябва да се основава на принципите и ценностите, на които той е създаден. Зачитането на върховенството на закона и човешкото достойнство е най-добрият начин за гарантиране на силно, солидно и инклузивно възстановяване на обществото.