Еврокомисията представи днес Европейска пътна карта за прекратяването на карантината, наложена заради пандемията с коронавируса. Картата е изработена с помощта на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Това не е сигнал, че мерките могат да бъдат отменени сега, но е рамка, изтъкна председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя допълни, че Брюксел препоръчва постепенен подход.

Пътната карта отчита особеностите на всяка страна членка на ЕС. По тази причина се препоръчва постепенна, дори поетапна отмяна на ограниченията. Но има и предупреждения, като например това, че не би било добре всички да се върнат едновременно на работните си места. Освен това трябва да има готовност за връщане към режима на карантина в случай на необходимост, ако например има нов скок на заразите.

Картата установява три ключови принципа.

1. Синхронизиране

Вземането на решение, че времето за облекчаване на карантината е дошло, трябва да се основава на следните критерии:

• Епидемиологични – показващи, че разпространението на болестта значително е намаляло и стабилизирано за един устойчив период;

Достатъчен капацитет на здравната система. Тук трябва да се вземат предвид степента на запълване на спешните отделения, наличието на здравни работници и медицински материали;

Адекватен капацитет за наблюдение. Той трябва да включва значителен капацитет за извършване на тестове с цел бързо установяване и изолация на заразени лица, както и капацитет за проследяване.

2. Необходимост от европейски подход

Докато синхронизирането и особеностите за вдигане на ограничителните мерки са различни при отделните членки, ЕС има нужда от обща рамка. Тя трябва да се основава на следното:

Общественото здраве да бъде сърцевината на науката. Този принцип трябва да върви ръка за ръка с отчитането на факта, че прекратяването на ограниченията включва балансирани обществени здравни ползи със социални и икономически последици;

Координация между страните членки с цел избягване на отрицателни последици, което е въпрос на общ европейски интерес;

Уважение и солидарност. Това е от съществено значение и в здравен, и в социално-икономически аспект. Най-малкото, което трябва да направят страните членки, е да се уведомяват взаимно една друга, както и Еврокомисията в необходимия срок, преди да вдигнат мерките, както и да вземат предвид техните мнения.

3. Придружаващи мерки при премахването на карантината:

Събиране на хармонизирани данни и разработването на стабилна система за уведомяване и проследяване на контакти, включително с дигитални инструменти. При това трябва изцяло да се спазва тайната на личните данни.

Разширяване на капацитета за извършване на тестове и хармонизиране на методологиите за това. ЕК, като се консултира с Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията, прие днес насоки за различните тестове за коронавирус и за извършването им.

Увеличаване на капацитета и устойчивостта на националните здравни системи, най-вече заради очаквания ръст на случаите на зараза след вдигането на ограничителните мерки.

• Да продължи увеличаването на наличиността на лично защитно оборудване.

• Разработване на безопасно и ефективно лечение и лекарства, както и разработване и бързо проследяване на въвеждането в употреба на ваксина срещу коронавируса.

Препоръки

Пътната карта съдържа списък от препоръки, които страните членки трябва да обсъдят, докато планират вдигане на ограниченията:

Действията да бъдат постепенни. Мерките трябва да се отменят на няколко етапа, като между тях има достатъчно време за оценка на ефекта.

Последователно замяна на общите мерки с целеви. Такива са например защитата на най-уязвимите групи за по-дълго време; улесняване на постепенното възстановяване на необходимите икономически дейности; по-често почистване и дезинфекция на транспортните възли, магазини и работни места; замяна на обичайното извънредно положение с целеви държавни намеси с цел гарантиране на прозрачността и демократичната отчетност.

Контролът по вътрешните граници трябва да бъде вдигнат координирано. Ограниченията на пътуванията и граничният контрол трябва да бъдат премахнати веднага щом епидемиологичната ситуация в граничните региони се нормализира достатъчно. Външните граници трябва да бъдат отново отворени на един следващ етап и да се вземе предвид разпространението на вируса извън ЕС.

Възстановяването на икономическата дейност трябва да става постепенно. Има няколко модела, които биха могли да бъдат приложени. Те са възможност за работа от разстояние, работа на смени и др. Не бива всички да се връщат на работните си места едновременно.

Събирането на хора трябва да бъде постепенно разрешавано, като се вземе предвид спецификата на различни категории дейност като училищата и университетите; търговията на дребно; социалната активност (събиране в ресторанти и кафенета); масовите събирания.

Усилията за предотвратяване на разпространението на COVID-19 трябва да бъдат устойчиви, като се провеждат информационни кампании, които да стимулират населението да спазва хигиената и социалното дистанциране.

Всички дейности трябва да бъдат последователно контролирани и да има готовност за връщане към по-стриктни ограничения при необходимост.

Докато карантинните мерки постепенно се вдигат, има необходимост от стратегическо планиране на възстановяването, съживяване на икономиката и връщане на пътя на устойчивото развитие. Това включва възможността за преход към „зелено“ и дигитално общество, както и извличане на поуки от сегашната ситуация. Комисията ще разработи План за възстановяване, основан върху коригирано предложение за следващия бюджет на ЕС и актуализираната работна програма на Комисията за 2020 г.