Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Средно след 17 дни от появата на първите симптоми новият коронавирус се „изчиства“ от дихателните пътища. А късната хоспитализация води до по-тежко протичане, дори до фатален край, показва проучване на китайски учени, публикувано в PubMed на National Center for Biotechnology Information на САЩ.

Това е първият документ, описващ кои независими фактори влияят върху елиминирането на SARS-CoV-2 от дихателните пътища. Направените изводи са важни за оптимизиране на лечението и за прогнозиране развитието на болестта при болни с лека и средно тежка симптоматика, които по-рядко се изследват. Известно е, че един от критериите за изписване от болница е наличие на два отрицателни PCR теста в рамките на 24 часа.   

Наблюдавани са 113 пациенти с COVID-19 от две болници извън Ухан. Те са на средна възраст 52 години, от тях 58% са мъже. Средната продължителност на елиминиране на вируса от респираторния тракт е 17 дни от началото на първите симптоми. При 25% от болните това е станало на 5-ия ден от лечението. Критичната граница е 21-вият ден, след който прогнозата се влошава.

Болните са разделени на две групи – едната, при която е наблюдавано ранно елиминиране на вируса – за по-малко от 15 дни, и втора – с по-продължително елиминиране – повече от 15 дни. Сравнени са възрастта, полът, кръвно налягане, употребата на кортикостероиди и механичната вентилация, състояние при хоспитализация.

Установено е, че във втората група броят на пациентите, приети в тежко състояние, е много по-висок – 43 срещу 15% в първата група. Мъжете са в по-тежко състояние при приемане. Прилагането на кортикостероиди е удължило елиминирането на вируса (40.5% vs. 64.5%). Но все пак тази разлика може да бъде повлияна от тежестта на заболяването, тъй като кортикостероиди обикновено се прилагат при по-тежки случаи, отчитат учените.

Още показатели, прогнозиращи по-тежко боледуване: повишена температура повече 11 дни, хоспитализиране след минимум 5 дни от появата на първите симптоми, персистиращи рентгенови промени – повече от 15 дни, придружаваща хипертония, прилагане на механична вентилация и кортикостероиди.

Изводите на учените са, че  хора с позитивен PCR тест, които имат лека и средна симптоматика, трябва да бъдат хоспитализирани колкото се може по-рано, тоест през първите 5 дни от появата на симптомите, защото забавянето на лечението води до трудно елиминиране на вируса, особено при възрастни мъже с придружаваща хипертония.

Коментари

Ранно хоспитализиране?

То хубаво.... и СЕГА все още е възможно. Но към 1 май ще видим последиците от голямата екскурзия.... И може да не стигат леглата.... А за най-упоритите "неверници" - да помислят за "страничните" ефекти - освен повреден бял дроб, повреди в мозъка и във репродуктивните способности на мъжете! Ако не ви е жал за мозъка, за секса помислете!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.