19:50 ч.: Орбан защити решението си за освобождаване на болнични легла

Унгарският премиер Виктор Орбан защити спорното си решение за освобождаване на хиляди болнични легла за пациенти с Ковид-19. То бе критикувано от експерти, които смятат, че излага на опасност хора, страдащи от други тежки болести, предаде Франс прес. На 7 април унгарското министерство на здравеопазването нареди на болниците да запазят най-малко 60 на сто от 70-те хиляди болнични легла в страната за пациенти с COVID-19. Казано бе, че ако е необходимо, за да се постигне тази цел, могат да бъдат изписвани други болни.

"Ние сме насред голяма операция от военен тип, която създава неудобства", заяви Орбан в седмичното си обръщение по общественото радио.

Той призна, че решението е "смущаващо", но подчерта, че не може да се избегне.


18:35 ч.: Броят на заразените френски военни моряци от самолетоносача "Шарл де Гол" достигна 940

Общо 940 френски военни моряци на борда на френската военноморска групировка начело със самолетоносача "Шарл де Гол" са дали положителни тестове за коронавирус, предадоха Ройтерс и ДПА. На моряците са били направени 2300 теста. 940 от тях са позитивни, 645 са негативни, а резултатите от останалите още се обработват, съобщи пред сенатската комисия по въоръжените сили Марилин Жигакс Женеро, генерална директорка на медицинската служба на френските въоръжени сили. Около 500 моряци са имали симптоми на Ковид-19 и 20 са все още в болница. Осем от тях получават лечение с изкуствено обдишване, а един се намира в интензивното отделение.


17:17 ч.: Китай няма да ограничава износа на медицински стоки

Китай няма да ограничава износа на медицински стоки, необходими в борбата срещу пандемията от коронавируса, съобщи днес правителствен говорител във връзка с появилото се напрежение около дефицита на маски и респиратори, предаде Асошиейтед прес. Китай, който е най-големият производител на хирургични маски и други продукти и лични предпазни средства, обяви миналата седмица, че ще започне да инспектира стоките за износ след оплаквания от западни страни, че някои китайски тестове за вируса, маски и други продукти не отговарят на стандартите за качество. Оттогава американски официални лица изразяват недоволство от бюрократичните и други спънки, с които се сблъскват американските компании, опитващи се да изнасят стоки, произведени в техните китайски заводи и смятани за ключови в борбата с епидемията.


16:17 ч.: Беларус съобщи за 4779 заразени с коронавируса и за 42-ма починали

Броят на заразените с коронавируса в Беларус се е увеличил от 4204 до 4779, съобщи днес здравното министерство на страната, цитирано от ТАСС. До момента са починали 42-ма души с редица хронични заболявания, у които е открита коронавирусна инфекция. Оздравелите и изписани от болниците пациенти с Ковид-19 са 342-ма. По информация на министерството в Беларус са извършени общо 86 813 теста за вируса. С тестирането са ангажирани 24 лаборатории, които са открити както в републиканските научно-практически центрове и центрове по хигиена, епидемиология и обществено здраве, така и в частни медицински центрове. На пресбрифинг в Минск вчера здравният министър Владимир Караник каза, че "към днешния ден ситуацията с коронавирусната инфекция в страната се оценява като контролируема". 


15:57 ч.: Заразените с коронавируса в Нидерландия са вече над 30 000

Броят на заразените с коронавируса в Нидерландия нарасна с 1235 души, като достигна 30 449, предаде Ройтерс, като цитира здравните власти. Броят на жертвите на Ковид-19 за последните 24 часа е 144. С тях смъртните случаи в страната станаха 3459.


14:30 ч.: “Волво” възобновява производството си в Швеция

Компанията “Волво карс” (Volvo Cars), собственост на китайската Чжъцзян Джийли холдинг груп (Zhejiang Geely Holding Group), възобновява производството в предприятията си в Швеция. От днес работи заводът в Гьотеборг, съобщиха ДПА и ТАСС. Заради пандемията производството на “Волво” спря и в трите големи завода на компанията в Швеция, а тази мярка засегна около 60 000 служители.


14:27 ч.: Белгия отчита до днес 5163 жертви

Белгия отчете днес нови 313 смъртни случая от Ковид-19 в последното денонощие и така броят на жертвите от началото на епидемията достигна 5163 души.

Броят на напусналите болница с подобрено здраве трайно надвишава броя на постъпилите в лечебните заведения. В четвъртък в болница са били приети 320 души, а са били изписани 399 души.

Представители на министерството на здравеопазването уточниха, че т. нар. основен коефициент на възпроизводство на заразата в страната е 0,8. Това означава, че един носител предава на 0,8 души вируса на болестта. За последното денонощие в Белгия при над 5000 изследвани са установени още 1329 заразени.


13:16 ч.: НАТО доставя в България пратка със здравно оборудване от Китай 

НАТО съобщи, че рано тази сутрин със самолет на алианса до България е била доставена пратка със здравно оборудване от Китай.

Доставени са маски, защитно облекло и тестове за изследване за болни от Ковид-19, се отбелязва в съобщението на алианса. Полетът до София е бил изпълнен със самолет С-17.

Пояснява се, че машината е на разположение за 10 държави от алианса и е базирана в Унгария. Уточнява се, че държавите, които имат възможност да използват самолета, поделят разноските и летателните часове.


12:25 ч.: Дания разрешава на някои малки бизнеси да подновят работа от понеделник 

Дания ще разреши на някои малки бизнеси като автошколи, фризьорски и козметични салони да отворят на 20 април. Това съобщи днес правителството след наложения миналия месец режим на строга самоизолация за справяне с коронавируса, предаде Ройтерс.

Дания бе една от първите страни в Европа, които наложиха карантинни мерки. Тази седмица там бе подновена работата на детските градини и училищата, първа стъпка в разхлабването на мерките.

"Никой не иска да държи Дания затворена и ден повече от крайно необходимото", заяви министър-председателката Мете Фредериксен във "Фейсбук". "Но не трябва да бързаме, за да можем да държим епидемията под контрол", добави тя.

Дания ще запази границите си затворени. В сила остава забраната за работа на ресторанти, барове, фитнеси и за организиране на масови публични прояви.

Дания отчете този месец спад в броя на починалите и на хоспитализираните хора заради Ковид-19. Свързаните с вируса смъртни случаи до момента са 321.


12:05 ч.: Трети ден ръст на заразените в Германия. Здравният министър: Всичко е под контрол

Епидемията от новия коронавирус в Германия вече е под контрол, заяви днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Франс прес.

"Сега може да заявим, че успяхме да преминем от динамично нарастване към линейно нарастване. Инфекциите намаляха значително", каза той на пресконференция.

Досега са изследвани около 1,7 милиона души в страната.
В Германия за пръв път средният брой на заразените от всеки болен от Ковид-19 падна под един човек. Това съобщи институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох", цитиран от Франс прес.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличиха с 3380 до общо 133 830, показват данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", цитирани от Ройтерс. За трети пореден ден расте броят на новозаболелите. Нови 299 смъртни случая са констатирани, с което общият им брой в Германия достигна 3868.


12:29 ч.: Рекорд на инфектираните в Русия за денонощие

Русия съобщи днес за рекорден брой новозаразени с коронавируса за денонощие - 4060 след констатирани положителни тестове. Така общият им брой в страната достигна 32 008, предаде ТАСС. Това е ръст от 14,6 процента. Заразата вече е налична във всичките 85 региона на страната, след като бе регистриран случай и в руската република Алтай. Починалите досега са 273 - увеличение с 41 за деня. Оздравелите са общо 2590, съобщава оперативният щаб за борба с коронавируса в Русия.


10:40 ч.: Китай увеличи броя на жертвите от COVID-19 в Ухан с 1 290 

Китай увеличи реалния брой на смъртните случаи от коронавирус в Ухан с 1 290. След преизчисляването починалите от COVID-19 в китайския град вече са 3 869. Има промяна и в броя на заразените - те са вече с 325 повече и достигат 50 333 (около две трети от всичките инфектирани в Китай). По-рано през месеца властите в Ухан вдигнаха блокадата, която бе парализирала града в продължение на повече от 2 месеца. Мерките обаче не успяха да задържат вируса в рамките на Китай - в световен мащаб над 2 милиона са заразените, а жертвите са повече от 137 000.


09:10 ч.: Трети пореден ден ръст на заразените в Германия

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличиха с 3380 до общо 133 830, показват данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", цитирани от Ройтерс.

Тестване в Германия. Снимка АП/БТА

За трети пореден ден расте броят на новозаболелите. Нови 299 смъртни случая са констатирани, с което общият им брой в Германия достигна 3868.


07:04 ч.: Албания въвежда затвор за нарушители на карантината и самоизолацията

Албания промени наказателния си кодекс, за да бъдат включени в него и наказания за онези, които нарушават карантината и самоизолацията, наложени заради коронавируса и заразяват другите, предаде Ройтерс. Според промените всеки, който е заразен с коронавируса и наруши правилата на карантината или изолацията и зарази други хора, съзнателно или не, ще бъде осъден на две до осем години затвор, ако неговите действия са причинили сериозна вреда, включително смърт.

"Тези мерки се взимат, защото ние ще разхлабим правилата за карантина. Ние побеждаваме битката на здравния фронт и трябва да победим и на икономическия фронт", заяви премиерът на Албания Еди Рама.

Той сравни нарушителите на карантината с хора, носещи бомба и заяви, че една бомба не прави нищо друго, освен да убива хора.


04:58 ч.: Две трети от американците мислят, че Тръмп е закъснял с мерките срещу COVID-19

Близо две трети от американците смятат, че президентът Доналд Тръмп е закъснял с взимането на решителни мерки пред заплахата от коронавируса, предаде Франс прес, като се позова на резултати на социологическата агенция Пю.

Ню Йорк. Снимка АП/БТА

Шейсет и пет процента от анкетираните критикуват управлението на Тръмп на началото на епидемиологичната криза, когато в продължение на няколко седмици той омаловажаваше сериозността на епидемията и на нейното въздействие върху САЩ. Само 39 процента смятат, че президентът представя на обществото ситуацията такава, каквато е по време на почти ежедневните си пресконференции, излъчвани директно по телевизията. 73 процента от американците смятат, че лошото тепърва предстои в епидемиологичната и икономическата криза в страната, посочва още допитването. 66 процента са обезпокоени от прекалено бързото вдигане на ограниченията в страната, а едва 32 процента смятат, че вдигането ще е прекалено бавно.


01:54 ч.: Тръмп: Време е да се рестартира икономиката на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е време да се рестартира икономиката на САЩ, пострадала и застинала от епидемията от коронавируса, предадоха световните агенции. На пресконференция в Белия дом Тръмп поясни, че рестартирането на страната ще стане на етапи, щат по щат и на базата на проверяеми данни, за да се избегне нова вълна от зарази. Тръмп разясни, че отделните щати ще възприемат поетапен подход при разрешаването на американците да се върнат на работа, ако условията го позволяват. Щатските губернатори ще имат властта да дефинират подхода си по отношение на собствените си щати и ако е нужно някои щати да останат затворени, то те ще останат.

"Не отваряме всичко наведнъж, а с по една предпазлива стъпка наведнъж", поясни Тръмп.

Президентът каза, че според американските експерти пикът на заразата е преминал в САЩ и че кривата е изравнена. Тръмп допълни, че на 30 процента от територията на страната за последните 7 дни не е имало нови случаи на зараза с коронавируса.


01:39 ч.: Внучката на Кралица Елизабет II отложи сватбата си

Внучката на британската кралица Елизабет II - принцеса Беатрис, и нейният годеник Едуардо Мапели Моци са отменили сватбата си заради карантината в Обединеното кралство, наложена заради COVID-19, предаде Ройтерс, като се позова на медийни публикации.

Принцеса Беатрис. Снимка АП/БТА

През март принцесата каза, че намалява мащабите на плановете за сватбата си и анулира планиран прием, който трябваше да се състои в Бъкингамския дворец през май. Според сп. "Пийпъл" двойката сега нямала планове да организира по-голяма сватба или да сменя мястото на сватбеното тържество. Годениците дори не мислели за сватбата си в този момент, допълва изданието. Засега Бъкингамският дворец не е коментирал медийните публикации. Сватбата трябваше да е на 29 май в двореца Сейнт Джеймс в Лондон. 


00:28 ч.: Болсонаро уволни популярния си здравен министър заради разногласия относно COVID-19

Бразилският президент Жаир Болсонаро уволни популярния в страната министър на здравеопазването Луиз Енрике Мандета, с когото беше в пълно разногласие относно борбата срещу коронавируса, предадоха световните агенции. В Туитър новината съобщи самият министър Мандета след среща с Болсонаро в президентския дворец в столицата Бразилия. Министърът винаги е препоръчвал изолацията в страната с цел възпиране на пандемията, но президентът не преставаше да умаловажава влиянието на вируса и да поставя под съмнение правилата за социална дистанция.


00:15 ч.: Великобритания удължава карантинните мерки до 7 май

Великобритания удължи с най-малко 3 седмици въведените на 23 март карантинни мерки за борба с епидемията от новия коронавирус, предадоха световните агенции. Това означава, че ограниченията в страната ще останат в сила поне до 7 май, отбелязва ТАСС. Външният министър Доминик Рааб, който замества възстановяващия се от Ковид-19 премиер Борис Джонсън, заяви, че Великобритания не може да рискува постигнатия напредък с облекчаване на рестриктивните мерки на този "деликатен и опасен етап". Броят на смъртните случаи от новия коронавирус в болници във Великобритания се увеличи с 861 до 13 729 към 16 ч. по Гринуич (19 ч. българско време) вчера. Тествани са 327 608 души. 103 093 от тях са дали положителна проба.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.