15:10 ч.: Отмениха традиционното бягане пред бикове в Памплона

Испанският град Памплона обяви днес, че заради епидемията от коронавирус отменя прочутия фестивал "Сан Фермин" през юли, когато пуснати да бягат по улиците бикове обичайно привличат туристи от цял свят, предаде Франс прес.

"Общинският съвет прие това решение с консенсус, като взе предвид, че борбата срещу COVID-19 стана глобален приоритет и че няма друг възможен вариант за такава масова международна проява", заяви кметството в съобщение.

Фестивалът "Сан Фермин" привлича всяка година стотици хиляди туристи от цял свят. От 6 до 14 юли всяка година Памплона живее в ритъма на опасното пускане на бойни бикове, по време на което стотици хора, облечени в червено и бяло, бягат пред тях по калдъръмените улички на северния испански град.


14:13 ч.: 430 жертви в Испания за 24 часа

В Испания за последните 24 часа от коронавируса починаха 430 души, предаде Франс прес, като се позова на изявление от днес на министерството на здравеопазването. Наблюдава се известно увеличение на смъртните случаи в сравнение с обявените вчера 399. Общият брой на починалите от коронавируса в Испания вече е над 21 000. Тенденцията към увеличаване на броя на смъртните случаи се дължи на забавяне в съобщаването на данните през уикенда от властите в различни испански региони, отбелязва Франс прес. Испания е една от най-тежко засегнатите от коронавируса държави, като броят на заразените с вируса в страната е над 204 000.


13:51 ч.: Свършват свободните резервоари за петрол и горива по света

Най-голямото в света независимо хранилище на на петрол съобщи, че пространството му за складиране на суров петрол и рафинирани горива е почти изчерпано заради пресищането в резултат на коронавируса, предаде днес Блумбърг.

“Разполагаемият капацитет за петрол на нашите терминали е почти изцяло разпродаден”, е цитиран да казва Джералд Павлидис, главен финансист на намиращата се в Ротердам фирма Royal Vopak NV. “За Vopak капацитетът по света, който не е в поддръжка, е почти свършил и доколкото чувам от други места по света, не сме единствените."

Компанията прави усилия да завърши процесите на поддръжка на свои съоръжения, за да освободи колкото може повече свободни обеми за складиране. Търсенето на петрол по света се срина с безпрецедентна скорост, защото коронавирусът предизвика масово спиране на глобалната транспортна система и навреди на икономиките, коментира Блумбърг. Тъй като производителите не успяха да намалят добива със същата скорост, бързо се появи свръхпредлагане на суров петрол и на горива.

Американските фючърси за суров петрол за май се придвижиха в негативната територия вчера, което означаваше, че търговците бяха готови да платят на някого, за да ги отърве от барелите им. До голяма степен според Блумбърг това се дължи на липса на складови пространства за петрола. 


12:28 ч.: Чехия започва проучване, за неразкритите случаи на коронавирус

В Чехия започва задълбочено проучване с цел де се определи броят на неразкритите случаи на коронавирус в страната, обяви министърът на здравеопазването Адам Войтех, цитиран от Ройтерс.
По думите му от днес през следващите две седмици ще бъдат тествани около 27 хиляди души на възраст от 18 до 89 години в различни райони на страната, в които равнището на разпространение на заразата е различно. Корпусът от тествани лица обхваща доброволци, както и подбрани групи хора с хронични заболявания. В Прага и Бърно ще бъдат вземани проби и от деца.
Значителен брой носители на вируса изобщо нямат или имат само леки симптоми. Има обаче опасения, че те могат неволно за предадат вируса на други хора, отбелязва Ройтерс.
Резултатите от проучването в Чехия ще помогнат на властите да оформят плановете си за постепенно разхлабване на ограничителните мерки, наложени с цел възпиране на пандемията. По данни на здравното министерство досега в страната са регистрирани 6914 заразени, а 196 души са починали от COVID-19 - болестта, причинявана от коронавируса.


11:39 ч.: Италия ще започне постепенно смекчаване на карантината от 4 май

Италия ще обяви преди края на тази седмица плановете си за постепенно смекчаване на карантинните мерки, наложени заради борбата срещу новия коронавирус. Прилагането на облекченията ще започне от 4 май, заяви днес премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

"Бих искал да кажа: хайде да отворим всичко. Веднага. Започваме от утре сутринта... Такова решение обаче би било безотговорно. То ще изстреля кривата на заразата нагоре по безконтролен начин и ще нулира всичките ни усилия досега", написа италианският премиер във фейсбук.

Той призова да се действа на базата на национален план за "отваряне, който обаче отчита и местните особености". 


5:53 ч.: Тръмп спира временно миграцията към САЩ заради заразата

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще подпише указ за временно спиране на имиграцията към САЩ, предаде Ройтерс.

"С оглед на нападението от страна на невидимия враг, както и с оглед на нуждата да бъдат защитени работните места на нашите прекрасни американски граждани, ще подпиша указ за временно спиране на имиграцията към Съединените щати", написа той в туитър.

Това се случва в момент, когато според обобщени данни на Ройтерс броят на починалите от коронавирус в САЩ вчера е надхвърлил 42 000 души.


4:42 ч.: В Русия протестираха срещу комендантския час

Стотици хора демонстрираха в Южна Русия срещу комендантския час, въведен заради пандемията от коронавируса, предаде ДПА. Във Владикавказ, столицата на Република Северна Осетия в Севернокавказкия регион, много от участниците обвиняваха властите в липса на прозрачност в борбата с вируса и недоволстваха, че губят работата си, съобщиха местни медии. Според неправителствената организация "ОВД-инфо" е имало няколко ареста. Полицията е използвала и палки, посочи организацията. Броят на участниците в неразрешения протест се оценява на до 1500. 


3:12 ч.: 42 000 са жертвите от COVID-19 в САЩ

Смъртните случаи в САЩ от коронавируса надхвърлиха през вчерашния ден 42 000 според обобщение на данните на Ройтерс. В същото време в столиците на отделните щати имаше нови протести с искане да бъдат предсрочно прекратени рестрикциите заради вируса, а властите от своя страна призоваха за търпение, докато стане възможно да бъде извършвано по-засилено тестване.

Ню Йорк. Снимка АП/БТА

Компанията "Фейсбук" съобщи, че е премахнала от платформата си събития в Небраска, Ню Джърси и Калифорния, насърчаващи към протести срещу противоепидемичните мерки, предвиждащи хората да си стоят у дома. Компанията, която е под натиск да следи за вредно съдържание и невярна информация, свързана с пандемията, обаче уточни, че ще премахва информация за антикарантинни прояви само когато те нарушават правителствените указания.


0:15 ч.: Над 21 000 са заразените с COVID-19 в Африка

Броят на заразените с новия коронавирус в Африка възлезе на 21 633 души. Починалите са 1076, допълва агенцията, като се позовава на данни на регионалното представителство на Световната здравна организация в Африка.

На пазар за зеленчуци в Йоханесбург. Снимка АП/БТА

Най-много заразени има в Южноафриканската република - 3158, а починалите заразени там са 54. Най-много починали заразени има в Алжир - 375, а заразените там са 2624. В Египет заразените са 3032, а починалите заразени са 224. В Мароко заразените са 2685, а починалите заразени са 137.В страните южно от Сахара след ЮАР най-много случаи на зараза има в Гана (1041 случая на зараза, от които 9 летални), следвана от Камерун (1016 случая и 21 летални) и от Кот Д'Ивоар (847 заразени и 9 починали). В най-гъстонаселената страна на континента - Нигерия - има 541 случая на зараза и 19 починали заразени.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.