Хиляди роми излязоха днес в най-голямото софийско гето - "Факултета", на протест срещу извънредните мерки и почти пълната блокада, които властите им налагат заради неспазването на карантинните мерки.

Това стана, след като късно снощи в социалните мрежи са разпространени кадри от сблъсъци между полицаи и жители на квартала, и за днес бе организиран протест пред местен хипермаркет.

Жители на квартала започнаха да се събират в 12:00 часа пред магазина от известна верига. В квартала има сериозно полицейско присъствие.

По-рано днес от столичната здравна инспекция съобщиха, че положителните потвърдени случаи на COVID-19 в кварталите "Факултета" и "Филиповци" са 10.

За последните два дни в двете многохилядни махали са направени 160 бързи теста. Двайсет от тези 160 са показали положителен резултат и на тези 20 души са взети проби за "бавен" PCR тест.

От тези 20 проби 10 са потвърдени като положителни, което е обяснението за 50% от 20.

Днес недоволството на ромите избухна и доведе до закани, че ще правят барикади. Това предизвика появата на нови сили на СДВР и Жандармерията, което пък особено ядоса протестиращите.

"Прибирайте се - жандармерия няма да има. Само 3-то! (районното управление, което отговаря за района, б.р.). Ако има жандармерия, и ние ще седим тука", призова местен лидер, който бе аплодиран от ромите. 

Това стана към 13 ч., когато напрежението сякаш тръгна да се успокоява.

"Напрежението се успокои - има заредени хранителни продукти, разговаряли сме и с управителя на хипермаркета (пред който ромите се бяха скупчили)", коментира пред журналисти шефът на столичната полиция Георги Хаджиев, който също е на терен. 

Той обясни, че напрежението е тръгнало от това, че полицейски патрул е влязъл снощи в махалата да реагира на сигнал за домашно насилие. Установило се, че виновинкът има ограничителна заповед и полицаите е трябвало да вземат мерки, което е провокирало избухването на ромите.

На място се виждаха и типичните за всякакви протести яки момчета от фитнесите, както и мотористи. Полицейските сили са застанали между едните и другите.

"Със сигурност ще се търси дали е имало организация и някаква провокация", каза Хаджиев.