Положителните проби за коронавирус у нас вече са 825. Това съобщи шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. За последните 24 часа новозаразените са 42, а 21 от тях са в болница. Активните случаи са 646.

Дванайсет са новите случаи сред медицинския персона - 141 са излекуваните, от които 19 от вчера насам. Починалите вече са 40.

София продължава да е градът с най-много заразени - 495.

Двеста двадесет и седем от всички заразени са в болница. От тях 37 са в интензивни отделения. В София хората, настанени в болница, са 136, а 24 са в интензивни отделения.

"При двама от пациентите вече 34 дни не можем да изчистим вируса", каза ген. Мутафчийски.

Той обърна спецално внимание на заразените медици.

"Колкото повече продължава епидемията, медицинските ресурси намаляват заради многото заразени хора от медицинския персонал. България също не е пощадена от това. Сигурен съм, че в областните болници хората са снабдени с необходимите защитни средства. Въпреки това заразяването е във висок процент", допълни Мутафчийски.

Но изтъкна, че заради взетите мерки медицинският ресурс у нас е съхранен.

Ген. Мутафчийски обясни, че София не е под карантина, както беше в Банско. Той допълни, че има интервал от 6 до 8 сутринта и от 18 до 20 ч. вечерта, в който хората, които отиват и се връщат на работа, да могат да преминават.

"Да осъзнаем какво е свобода и какво е свободия. Една от най-големите свободи е да осъзнаеш своята отговорност към другите, защото всички хора имат права, които трябва да бъдат защитени. Тези, които спазват мерките искат да останат здрави и да опазят своите близки", заяви Мутафчийски.

Петдеседет процента от бързите тестове в ромските квартали "Филиповци" и "Факултета" са се оказали положителни. Мутафчийски каза още, че магазините ще влязат в една рискова група, защото там хората контактуват с много клиенти и изискванията са всеки служител да има индивидуални предпазни средства, както и клиентите.

"Имаме пациенти, които живеят къща до къща, на една улица. При тях тестването ще се разшири не само до контактните лица, това е философията на масово тестване", обясни Мутафчийски.