Финансовите министри от ЕС са готови да одобрят разхлабване на правилата, за да позволят на банките да продължат кредитните потоци към икономиката.

Те се мотивираха с това, че пандемията от COVID-19 задушава дейността на бизнеса в целия Европейски съюз.

„Призоваваме банките, които още не са го направили, да се въздържат от безогледно раздаване на пари, а да използват свободния капитал и наличните печалби за удължаване на срока на кредита или за други спешни финансови нужди на клиентите си, произтичащи от продължаващата криза, за да бъде гарантирано продължаването на икономическата активност. Призоваваме банковия сектор да продължи подкрепата за домакинствата и предприятията, пострадали от COVID-19“, гласи изявление, разпространено след днешната видеоконференция на министрите.

От особена важност е подкрепата за малките и средните предприятия (МСП).

Преди конференцията германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че на банките ще бъде предоставена необходимата гъвкавост, за да помогнат на клиентите си със заеми. Той обаче предупреди, че гъвкавостта не означава освобождаване на банките от необходимите регулации, разработени след фалитът на американската „Леман брадърс“ през 2008 г. Точно той отприщи световната финансова и икономическа криза.

Същевременно Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) съобщи, че е създала гаранционен фонд на стойност 25 милиарда евро. Той ще й позволи да набере 200 милиона евро в  помощ на МСП.