„Фолксваген“, „Ауди“, „Даймлер“ и „Форд“ обявиха днес, че ще активират отново продукцията си и заводите им ще заработят през идните седмици.

Още другата седмица „Фолксваген“ отваря заводите си в Цвикау и Братислава, а седмица по-късно и тези в Португалия, Испания, Русия, САЩ. През май ще заработят заводите им в Южна Африка, Аржентина, Бразилия и Мексико.

На 4 май работниците на „Форд“ също ще се върнат на работа във фабриките в Кьолн и Заарлуис.

„Даймлер“ и „Ауди“ също връщат хората си на работа поетапно след многоседмична принудителна пауза.

Дали планът на германската автоиндустрия за бързо връщане към обичайните произовдствени мощности ще е успешен, зависи обаче от много фактори. Най-вече от това дали ще могат бързо да се възстановят и веригите на доставки.

„С решенията на правителството, както и постепенното охлабване на карантинните мерки в други държави условията за връщането ни към производство са изпълнени“, обясниха от „Фолксваген“.

Концернът се подготвя за това интензивно от три седмици, като освен за възстановяване на доставките се е работило и по осигуряване на достатъчна защита на работниците. С връщнето поетапно на хората в заводите ще се прекратява постепенно и принудителното съкращаване на работния им ден по схемата 60:40.

Концерните разчитат на опита от Китай, където техните филиали – общо 32 от 33 завода, вече работят. Работниците ще трябва да произвеждат със защитни маски и при повишени хигиенни норми, което е трудно за този вид работа, но те нямат търпение да се върнат на работа, обясниха и профсъюзите.

„Ауди“ пуска заводите си в Инголщад още в края на април. Първоначално ще се работи само на една смяна, следващите смени ще се прибавят постепенно. Хората ще работят на разстояние един от друг и между отделните смени ще има достатъчно време, така че да няма струпвания на хора. В Унгария „Ауди“ вече отвори завода си.