Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато експерт изкаже публично експертно мнение, различаващо се от официалната позиция на властта, законът се стоварва с цялата си сила върху него. Когато обаче безотговорна пасмина софиянци тръгне да се връща по родните си места, същата тази власт го удря на молба, апелира към тяхната съвест и т.н.

Наближаващите празници са сериозен риск за разнасяне на коронавирус заразата от София из цялата страна. Какво обаче прави властта, за да неутрализира този риск? Премиерът Бойко Борисов заяви, че не е пъдарин. А главният секретар на МВР Ивайло Иванов оповести, че МВР не е репресивен орган. И призна, че стотици хиляди минават всекидневно през КПП-тата.

И какво точно е МВР тогава? НПО с идеална цел може би? За какво бе въведено извънредното положение? Нали точно за това - за да може властта да профилактира, респектира, санкционира... С цел ограничаване на заразата.

Ако управляващите наистина са загрижени за здравето на нацията, то те още сега трябва да затворят София. И да не допускат нито една кола да излиза по празниците, освен по много уважителни причини. Постоянният адрес в друго населено място определено не е сред тези причини.

В противен случай излиза, че властта въведе извънредно положение само и единствено за да респектира за пореден път омразните й "умни и красиви". И за да проведе на спокойствие някои съмнителни назначения, като тези в Българската банка за развитие например.

Вярно, умните и красивите не гласуват за ГЕРБ. А тези, дето най-безотговорно ще пътуват по празниците, се вписват в профила на техни избиратели. Подобни политически сметки обаче са пир по време на чума. И ако - не дай си Боже - страната пламне, то сметките ще излязат криви и политическият ефект ще бъде точно обратният.

МВР винаги е било и ще бъде репресивен орган. Не само по време на извънредно положение. В това няма нищо лошо, когато репресията се упражнява съобразно обществения интерес. И точно сега е моментът полицейската репресия да бъде упражнена в обществена полза. Последващи проверки на декларации и глоби могат да се окажат след дъжд качулка.

В ситуация на извънредно положение премиерът не е нищо друго освен пъдарин. Всичко друго е бягство от отговорност. Бягството от отговорност не е непознато поведение за настоящата власт. Този път обаче щетите биха могли да се окажат много по-големи.

Уточнение - коментарът е публикуван няколко часа преди решението на правителството да затвори София. Редно е да се отбележи, че на среднощната пресконференция, на която това решение бе оповестено, премиерът Борисов не присъстваше.

Коментари

 's picture

Цветан

Уместен коментар

Борисов много пъти е показвал, че не му стиска да действа твърдо, когато се налага в името на нашия общ интерес. Плаши се до смърт да не го обвинят за лошия ли, за диктатора ли, да спрат да го обичат ли, не е ясно. Каквото и да е причината, с всички сили се опитва да поддържа някакъв имидж за себе си в очите на хората което на моменти го прави много слаб, непоследователен, нерешителен, страхлив, а в случая и вреден лидер.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Г-н Обретенов,

Г-н Обретенов, Не можете да твърдите че мерките са правилни, докато не посочите как и най-вече кога ще приключат нещата. Такъв вид мерки са правилни и подходящи само като крактосрочни. Кутай ги въведе ограниченията, щото така е правил при предишни епидемии, когато вируса е поразявал всички възрастови групи. Време е мерките да бъдат преосмислени и променени по по-ефективен начин. Например: Ограничителни мерки диференцирани по възраст Например: Задължителните маски са добро начало, следват задължителни шлемове, ръкавици, наметала, по начина по който медиците се пазят, така и обикновения гражданин да се пази на улицата. ... И да не се окаже накрая, че тези страни които сочим с пръст (Италия, Испания, САЩ, Франция) в един моммент отвенят всички ограничения като ненужни, а пък ние тук още да си пишем декларации за щяро и нещяло. Можем да кажем в коя държава мерките са били успешни, едва когато всичко приключи с вируса и на масата се сложат както бройката на жертвите на вируса, така и дълбочината на затъването в блатото на икономическата криза , каквото затъване България със сигурност я очаква
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

... пропуснал съм на масата

... пропуснал съм на масата да се сложат още и броят на жертвите на самите мерки. Не жертвите от вируса, а жертвите от мерките ! Щото вече има и такива и не са никак малко и никак случайни.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Е, сега вече затвориха София

Следващото смърдене за какво ще бъде?
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Браво за идеята да се блокира София!

Иначе всички усилия и успехи за ограничаване на епидемията щяха да бъдат загубени. И с църквата така трябваше да се оперира. И без това църква без националняа кауза не е истинска българска църква!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.