Когато експерт изкаже публично експертно мнение, различаващо се от официалната позиция на властта, законът се стоварва с цялата си сила върху него. Когато обаче безотговорна пасмина софиянци тръгне да се връща по родните си места, същата тази власт го удря на молба, апелира към тяхната съвест и т.н.

Наближаващите празници са сериозен риск за разнасяне на коронавирус заразата от София из цялата страна. Какво обаче прави властта, за да неутрализира този риск? Премиерът Бойко Борисов заяви, че не е пъдарин. А главният секретар на МВР Ивайло Иванов оповести, че МВР не е репресивен орган. И призна, че стотици хиляди минават всекидневно през КПП-тата.

И какво точно е МВР тогава? НПО с идеална цел може би? За какво бе въведено извънредното положение? Нали точно за това - за да може властта да профилактира, респектира, санкционира... С цел ограничаване на заразата.

Ако управляващите наистина са загрижени за здравето на нацията, то те още сега трябва да затворят София. И да не допускат нито една кола да излиза по празниците, освен по много уважителни причини. Постоянният адрес в друго населено място определено не е сред тези причини.

В противен случай излиза, че властта въведе извънредно положение само и единствено за да респектира за пореден път омразните й "умни и красиви". И за да проведе на спокойствие някои съмнителни назначения, като тези в Българската банка за развитие например.

Вярно, умните и красивите не гласуват за ГЕРБ. А тези, дето най-безотговорно ще пътуват по празниците, се вписват в профила на техни избиратели. Подобни политически сметки обаче са пир по време на чума. И ако - не дай си Боже - страната пламне, то сметките ще излязат криви и политическият ефект ще бъде точно обратният.

МВР винаги е било и ще бъде репресивен орган. Не само по време на извънредно положение. В това няма нищо лошо, когато репресията се упражнява съобразно обществения интерес. И точно сега е моментът полицейската репресия да бъде упражнена в обществена полза. Последващи проверки на декларации и глоби могат да се окажат след дъжд качулка.

В ситуация на извънредно положение премиерът не е нищо друго освен пъдарин. Всичко друго е бягство от отговорност. Бягството от отговорност не е непознато поведение за настоящата власт. Този път обаче щетите биха могли да се окажат много по-големи.

Уточнение - коментарът е публикуван няколко часа преди решението на правителството да затвори София. Редно е да се отбележи, че на среднощната пресконференция, на която това решение бе оповестено, премиерът Борисов не присъстваше.