"Гражданите, които преминaват през КПП-тата, са стотици хиляди. Ще се чудите дали въобще се спазват мерки. На хората въобще не им пука."

Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. И допълни:

"Полицията не е репресивен орган, не искаме да санкционираме, да наказваме, а да помогнем."

Иванов съобщи данни от проверка на подадените на КПП-тата декларации. Проверени са 9312 декларации. От тях 641 души са декларирали, че отиват на работа, а се оказва, че дори нямат трудов договор. 80, които са декларирали, че ще ходят на работа, са регистрирани като безработни. Вече вървят преписки и за всички тези нарушения ще бъдат наложени глоби.

"Полицаите на КПП-то не са за подигрвка, не са там, за да ги лъжем. Още в началото предупредихме, че ще бъде извършена проверка. Не лъжем полицаите, системата, лъжем себе си, своите близки. Не се опитвайте да заблудите никого, заблуждавате само себе си. Останете си вкъщи", призова Иванов.

Той призова по празниците хората да не се възползват от постоянния си адрес, за да пътуват до родните си места.

"Защо трябва да рискуваме за едната софра", попита Иванов.

Шефът на полицията Христо Терзийски обясни, че КПП-тата на входовете и изходите на областните градове са 215.

"Ще усилим дежурните служители, да не допуснем безцелно движение, неаргументирано. Ще засилим контрола. Ще охраняваме 4000 храма. Пътна полиция също ще работи, ще следи за нарушения на водачи", каза Терзийски.

Директорът на пожарната Николай Николов заяви, че е обърнато по-специално внимание на 1281 храма, в които се очаква да се съберат повече хора.

СДВР ще охранява териториите около храмовете.

"Няма пречка да окажем съдействие вътре при поискване", обясни шефът на СДВР Георги Хаджиев. 

Няма да има КПП-та на гарите и влаковете няма да бъдат проверявани. От МВР обясниха, че за празниците мерките няма да бъдат затягани допълнително.