Благоевград върви към частични избори за кмет след обявено днес произнасяне на ВАС.

Тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 22 януари 2020 г. по административно дело от 2019 г. на Административен съд–Благоевград.

То отменяше решението на Общинската избирателна комисия, което отхвърляше искане за предсрочно прекратяване мандата на кмета на Благоевград Румен Томов.

„Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като ЕТ от страна на избрания за кмет на община Благоевград е достатъчно основание за прекратяване на мандата. Видно от доказателствата по делото, избраният за кмет на община Благоевград е предприел действия по заличаване на ЕТ от Търговския регистър и такова заличаване е настъпило, но действията за това са извън срока по чл. 41, ал. 1 ЗМСМА, който започва да тече от 4 ноември 2019 година“, уточняват от ВАС.

Административното дело беше образувано по жалби на ОИК–Благоевград и на Румен Томов срещу решението на Административен съд–Благоевград.

Томов беше избран като независим кандидат с подкрепата на БСП.

До делото срещу благоевградския кмет се стигна, след като неговият предшественик Атанас Камбитов (ГЕРБ) подаде сигнал в ОИК, че Румен Томов не е заличил участието си във фирмата си в задължителния едномесечен срок от избирането му. Последва проверка на Общинската избирателна комисия, която реши, че няма да прекрати пълномощията му.