Българската банка за развитие ще има още един нов директор - Панайот Филипов. Това става ясно при проверка на партидата на банката в Търговския регистър от днес.

Назначението се очакваше от няколко дни и то идва, след като вече има един одобрен нов член на управителния съвет и член на екипа от изпълнителни директори - Живко Тодоров, бивш финансов директор в Първа инвестиционна банка. Вчера пък стана ясно, че надзорният съвет на ББР е гласувал и одобрил отстраняването на досегашния шеф Стоян Мавродиев. Това е станало още на 8 април. 

Панайот Филипов е настоящ изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ). Към момента той продължава да бъде и част от надзорния съвет на компанията ОЗК "Застраховане", която е свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. Според някои медийни публикации пък преди време Филипов е бил финансист в известната строителна компаня "Водстрой 98". Тя се смята за една от фирмите, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. 

БАЕЗ е държавна застрахователна компания, специализирана в застраховането на кредитни рискове. Финансирането й е около милиард лева и обслужва основно малки и средни предприятия, които са експортно ориентирани. Неин принципал е Министерството на икономиката в лицето на Емил Караниколов.

Формално рокадите идват, след като ББР стана обект на сериозен скандал. Банката даде огромен съмнителен кредит в размер на 75 млн. лв. на колекторското дружество "Свети Георги груп", което е декларирало едва 2000 лв. оборот за 2018 г. Според Стоян Мавродиев сделката е законна и дори изгодна за ББР, но скандалът предизвика премиера Бойко Борисов да поиска публично оставките на всички членове на борда на банката. 

До момента единственият отстранен е Мавродиев. Другите двама членове на управителния съвет Румен Митров и Николай Димитров засега остават на постовете си.

Новите назначения обаче едва ли имат нещо общо със скандала. Те са замислени доста преди това, а преди близо три седмици финансовият министър Владислав Горанов обясни, че предстои "укрепване" на човешкия потенциал на банката. 

В същото време промените дадоха възможност за освобождаването на Мавродиев. Преди това не беше възможно, защото по закона за ББР банката трябва да се управлява от минимум трима изпълнителни директори.