Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за кооперативните пазари и цветните борси претърпя днес ново изменение. 

От него става ясно, че засега забраната да работят се отменя и за 16 април, като те ще бъдат затворени само в празничните дни около Великден - от 17 до 19 април включително.

В предишната заповед на Ананиев от събота се нареждаше кооперативните пазари и цветните борси да спрат да действат заради струпване на хора и неосигуряване на изискваните противоепидемични мерки. Тогава им бяха отпуснати само дните между 13 и 15 април, за да продадат стоката си.

Днес обаче има ново развитие на ситуацията, като според здравния министър е създадена добра организация и стриктно прилагане на мерките. Това показали извършените проверки.

Пазарите бяха отворени първо на 6 април, след което проверките показаха, че не се гарантира нужната дистанция в условията на пандемия. Бяха въведени и допълнителни ограничения, еднопосочен пропускателен режим и т.н., но въпреки това в събота първо беше издадено предписание за затварянето на Женския пазар в София, а след това и обща заповед на Ананиев.

Със сегашното изменение в дните, когато пазарите са затворени, на тях самостоятелните обекти в собствени помещения като магазини или аптеки ще могат да функционират - "при строго спазване на санитарно-хигиенните и противоепидемичните мерки".

С текста на Заповед № РД-01-218 можете да се запознаете тук