- Деца, да преговорим днешния урок – нашите високи сини планини са най-високи и сини, нашата гора зелена е най-зелена, а Черноморието ни, туй Черно море, е най-спиращото дъха море на Земята. Сега да чуя какво сте запомнили. Кормисоше, коя е най-прекрасната планина в Европа?

- Ми... аз, госпожо, не помня името, ама ходихме при брат ми в Австрия – той там работи. И там се виждаше една много красива планина, ама как беше...

- Кормисоше, студено, много студено, далеч си от верния отговор.

- Алпинистите май беше планината...

- Първо, казва се Алпите. Второ, това е грешен отговор. Ще имаш нужда от частни уроци по родолюбие...

ГЕРБ приела искането на Патриотичния фронт в училищата да се въведе дисциплината родолюбие в замяна на подкрепа за правителство. Реакциите по тази новина са в двете крайности – от подигравателна насмешка до одобрение тип „време беше“. Едните питат „Какви са тези глупости – хора, ръченици и горнооряховски суджук ли ще изучават децата?“ Другите отговарят „А докога Азис, биг брадър и силиконките ще определят ценностната система на децата?“

Заявката за часове по родолюбие в училище засега е кух лозунг. Със същия успех утре някой ще обещае да въведе часове по човещина, мъдрост или алтруизъм. И по същия начин това ще се хареса на някои хора, които ще възкликнат „Крайно време беше! Докога пред очите ни ще растат нечовечни и глупави егоисти!“

Какво ще се учи в час по родолюбие?

Искането на Патриотичния фронт не е импровизация, а следва от предизборната им програма. Ето как започва частта за образованието:

„Връщане на възрожденския дух и националното самосъзнание в училищата и университетите. Родолюбието в образователната система трябва да бъде основа за възпитание и извисяване на българския дух. Ние сме за въвеждане изучаването на дисциплина „Патриотизъм“, както и на час по физкултура всеки ден, до завършване на средно образование“.

За физическото е ясно и едва ли някой ще оспори необходимостта от повече движение за децата. А какво ще се учи в часовете по „Патриотизъм“ или „Родолюбие“, или както решат утре да нарекат този нов предмет?

ГЕРБ и Патриотичният фронт да вземат да обяснят какъв ще бъде този предмет, кой ще напише учебния план, как ще изглеждат учебниците, къде ще се подготвят учителите... Ще има ли нужда Анна Баракова от някаква преквалификация или е готова да преподава и родолюбие?

Иначе идеята звучи благо.

Добре е децата да са привързани към природата и да я обичат. Но когато виждат пред очите си българската гора да напуска страната в покрити с брезент камиони, какво се очаква от тях да направят? Да обичат силно „хубава си моя горо“ или да бъдат активни граждани, които да се опитат да поправят нещата. Да декламират сляпа любов към родината или да научат как работи държавата, какви са институциите, кой за какво отговаря, как гражданите могат да влияят, какви права имат да се противопоставят... Кое от двете е по-родолюбиво?

Добре е децата да знаят, че има и друга музика, освен пайнерките, Криско и бялата роза. Да ги караме да пеят задължително „Излел е Делю хайдутин“ или да позволим и на нещо красиво да се появи в ефира, на естрадата на селския панаир, на предизборните концерти, плащани от същите политици, които после се правят на загрижени за духовното здраве на мат'ряла? Кое от двете е по-родолюбиво?

Добре е децата да знаят, че българите са способни и могат да произвеждат на световно равнище. Можем да им набиваме в главите как българин е изобретил компютъра, как сме изхранвали целия Съветски съюз с русенско варено, как някой иска да ни открадне шопската салата. Но не можем да се зарадваме, всички заедно, на успеха на няколко млади българи, които създадоха своя компания, отвориха стотици работни места и после американци предложиха 263 милиона долара за техния труд? Кое от двете е по-родолюбиво? Нито един т.нар. патриот не се сети дори да поздрави създателите на „Телерик“.

България няма нужда от патриоти тип „футболни фенове“, а от способни и грамотни млади хора. Българи, които могат да правят България по-добро място и да използват гражданските си права, за да не позволяват на малобройна върхушка да прави точно обратното. Прави са от Патриотичния фронт да се насочат към образованието и да го поставят като приоритет. Там е скрит ключът от бараката. Лозунгарските решения обаче могат да отклонят вниманието от истинския проблем, но не и да го решат.