След еднодневно чудене и тълкуване, изпълнителната власт вече е наясно какво точно прие парламентът в понеделник, когато промени текстовете в извънредния закон, отнасящи се до схемата за държавна помощ, известна като 60/40. 

Новите правила казват, че хазната ще поеме 60% от заплатите на служители в засегнатите от кризата предприятия и 60% от осигировките за тях, изплащани от работодателя. Това означава, че за него - работодателя - остава да изплати 40% от заплатите и още толкова от осигировките. 

Това заяви днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на поредния брифинг в Министерски съвет. 

Объркването беше породено от тоталния хаос, в който депутатите промениха закона за извънредното положение, в продължило над 14 часа заседание. Допълнителна несигурност внесе и самият текст на члена, който описва помощта:

"По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет."

Така не беше ясно дали се поемат 60% от осигировките на работодателя, каквато беше идеята на вносителя на поправката Йордан Цонев (ДПС), или 100% от вноската на работодателя. 

Днес Деница Сачева обясни, че нейният екип е разгледал всички стенограми от заседанието и е стигнал до заключението, че ДОО ще плаща именно този процент върху осигуровката. 

Иначе до момента по схемата са кандидатствали 873 фирми, които искат обезщетения за близо 13 000 работници. Това са основно малки и микро фирми. Според Сачева твърде малкия брой предприятия, подали заявления, не означава, че схемата е провал. 

"Минали са само 5 работни дни, откакто програмата е пусната"

Министърът най-накрая призна, че 60/40 не е икономическа мярка и няма за цел да помага на бизнеса, а на работниците. 

"Аз съм министър на труда. Моят ангажимент е към работниците"

Сачева повтори думите на вицепремиера Томислав Дончев от последните дни, че държавата разработва и нови мерки - като грантови и кредитни системи за наливане на ликвидност в бизнесите. 

До няколко дни се очаква ново постановление от Министерски съвет, което да уреди изискванията към работодателите, които искат да се включат в схемата. От 14 април вероятно ще започне изплащането на сумите. Причините за забавянето са няколко. По думите на Сачева - първо ЕК е сменил формуляра, по който държавите кандидатстват за разрешение за схеми за държавна помощ. Второ - промените, които Народното събрание направи онзи ден, и трето - Брюксел излиза във великденска ваканция до 14 април.

Безработните - 61 000 за месец

От началото на извънредното положение, 13 март, до днес подадените заявления в бюрата по труда от хора, търсещи работа, са над 61 000. Основно това са хора освободени от работа, търсещи помощи и такива, които са се прибрали от чужбина. От всичките общо 32 хиляди търсят парични обезщетения. Намерилите работа пък са почти 10 000. 

Сачева използва възможността да напомни, че хората, работещи в социалната система, са свръхнатоварени в момента и помоли гражданите да използват онлайн услугите на министерството, за да се не получават опашки.

Социалните работници, инспектори и други, които са всеки ден на терен, ще получат допълнително възнаграждение за извънредния си труд. Става дума за около 6 000 човека, но точните суми, които ще вземат над редовните си заплати, все още не са ясни.