Германия да започне да се връща стъпка по стъпка към нормалния живот. Това препопърчва германската Академия на науките „Леополдина“ в своя доклад до правителството. На базата на този доклад в сряда канцлерът Ангела Меркел ще се съветва с премиеритеа на всички германски провинции, за да решат съвместно как да се продължи от тук нататък и дали строгите мерки срещу епидемията да бъдат разхлабени.

Учените, сред които освен лекари и епидемолози има и икономисти, социолози, психолози, препоръчват отварянето на карантината да започне сега с някои от класовете в учиилище. Първи трябва на училище трябва да тръгнат по-малките, които не могат да се справят с материала онлайн и все още имат нужда от лични насоки и контрол от учители. Още след 20-и април да тръгнат четвъртокласниците, тъй като на тях им предстои смяна в горна степен на обучение и оценките им са важни. Те да бъдат последвани от учениците, на които предстоят зрелостни изпити и първите класове в горната степен на обучение. Първоначално да се преподава на малки групи само по основните предмети, като междучасията на двора да отпаднат и да се осигури възможност за хигиена.

Университетите и висшите училища ще проведат целия си летен семестър онлайн и няма да бъдат отваряни.

Детските градини да останат затворени до лятната ваканция, тъй като малките деца още не са в състояние да спазват дистанция и основни хигиенни правила.

С отварянето на училищата могат да се отворят малки магазини или малки фризьорски салони с ограничен поток от клиенти.

Още с първите стъпки за отпадане на карантината трябва да се въведе и задължително носене на маски в градския транспорт.

„Всеки гражданин трябва да има маска в себе си и да я слага, ако попадне на място, на което не може да спазва дистанция от 2 метра с другите хора“, съветват учените.

Културни, спортни и обществени прояви също ще могат в бъдеще да се провеждат, ако има начин да се осигурява достатъчно пространство за дистанция между хората.

Специалистите също така призовават страната да се върне възможно най-бързо към икономическите стратегии, които спазваше преди карантината, а най-вече към бариерата пред задължаването. Правилата то да не надхвърля 3% от БВП бяха разхлабени заради икономическите мерки сега, но Германия трябва възможно най-бързо отново да започне да се стреми към спазването им.

Учените препоръчват в бъдеще и използване на телекомуникационни данни за по-добро контролиране на болестта. Събирането им обаче трябва да става само доброволно.

Не всички специалисти са съгласни с препоръките на „Леополдина“. Според вирусологът Хелмут Фикеншер няма основания за разхлабване на мерките. Според него намаляването на скоростта на зараза досега се дължи единствено на строгите мерки и те трябва да продължат да се спазват.