Малко след като днес Министерският съвет прие постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат стоки от регионални български производители, правната комисия в Народното събрание реши да притвори това задължение в закон. В този за извънредното положение. Предвидени и са и санкции за нарушителите - от 15 000 лева до 25 000 лева при първо нарушение.

Формално днес правната комисия се събра, за да гласува изменения в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел - текстове, по които имаше единодушие между парламентарните групи и се гласуваха без дебат. В последния момент обаче депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов направи предложение, с преходните и заключителни разпоредби на закона за търговския регистър да се измени и този за извънредното положение. Предложението бе прието пак без дискусия - предвид факта, че опозицията, в лицето на БСП назад във времето също предлагаше квоти за български производители в магазините.

Според така приетия текст "до отмяна на извънредното положение с акт на Министерския съвет може да се въвеждат временни мерки за защита на производството на храни, произведени на територията на Република България, търговията и пускането им на пазара във вериги от магазини" - т.е. актът на кабинета от днес вече въведе такава мярка.

Посочва се също така какво трябва да се разбира под термина "верига от магазини": "магазини за самообслужваже за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки (...). Все пак става ясно, че въведеното днес изискване няма да важи за всички магазини поголовно. А само за тези, "които разполагат с обекти в поне три административни облсти" - т.е. големите вериги.

Санкциите за нарушителите са имуществена санкция от 15 000 лева до 25 000 лева при първо нарушение и 30 000 лева до 50 000 лева за повторно. За повторно нарушение ще се счита това, извършено в тримесечен срок от съставянето на акта за първото. 

Любопитно е, че с акта на Министерския съвет може да се въведе и временна забрана за внос на определени храни от държави, които не са членки на Европейския съюз.

На няколко пъти Ципов подчерта, че тези предложения са временна мярка - до изтичане на извънредното положение. Текстовете бяха приети в комисия н второ четене - което означава, че предстои окончателното им приемане и в зала.