Евентуално налагане на забрана за внос на плодове и зеленчуци в България в активния сезон за производството им в страната крие опасност от реципрочни мерки, които други страни могат да предприемат спрямо България.

За това предупреди министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването "Неделя 150" на БНР.

Идеята за спиране на вноса на земеделска продукция, която е конкуретнта на българската такава, дойде от партньора във властта ВМРО. Караниколов се води от квотата на "Атака" от времето, когато партията още бе част от "Обединени патриоти". 

"Такива мерки трябва да се предприемат след дълбоки икономически анализи. При срещите ми с представители на този бранш никой не е отправял такова искане", коментира днес Емил Караниколов.

Министърът на икономиката призна, че с всеки изминал ден проблемите в различните сектори на икономиката нарастват, но анализът за това кои от секторите ще пострадат най-тежко тепърва предстои.

Според Караниколов работодателите, които развиват бизнес в сферата на услугите и по-специално в хотелиерството и ресторантьорството, скоро ще могат да разчитат на 100% безвъзмездна помощ по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", а не както досега - 80% европейско финансиране и и 20% самоучастие.

По повод случващото се в Българската банка за развитие, след като премиерът Бойко Борисов разпореди уволнение на целия Управителен съвет, начело с главния изпълнителен директор Стоян Мавродиев, икономическият министър заяви: 

"Българската банка за развитие е важна по отношение на това, което се случва в световната икономика и начина за подпомагане на малкия и на средния бизнес. Нека мине кризата, да видим социалните, здравните и икономическите последици, а след това да се вземе решение за бъдещето на банката".

Той е принципал на държавната банка. Преди дни бе съобщено, че са подадени за одобрение нови имена към БНБ, които да влязат в мениджмънта на трезора. Още преди поисканите оставки, в ББР имаше друга рокада - УС се увечили с един нов изпълнителен директор (при налични 3 и допустими по закон 5 - б.р.) Това е бившият финансов директор на ПИБ Живко Тодоров, както Клуб Z писа.