Германският конституционен съд обяви вчера, че потвърждава забраната за литургии и общи молитви в църкви, джамии и синагоги. Съдът се събра, за да прегледа подаден иск за незабавна отмяна на забраната и го отхвърли. Съдиите определиха забраната като „тежка намеса в свободата на вероизповеданието“, но подчертаха, че в актуалната ситуация на пандемия от коронавирус защитата на „здравето и живота“ има приоритет.

Съдиите се съгласиха с ищците, че общата литургия и приемането на евхаристия са централен стълб в католическата религия. Причастието не може да се извърши по интернет или да се компенсира с индивидуални молитви. Въпреки това, се казва в заключението на съда, опазването на здравето в този момент има приоритет. Ако забраната за масови събирания бъде отменена заради религията, има риск от експлозия на нови заразени. А опасността от това няма да се ограничи само до хората, които въпреки всичко искат да отидат на църква, а ще се разпростре и сред всички останали. Затова, смята съдът, „защитата на живота и здравето на всички има приоритет в този момент пред тежката намеса в свободата на вероизповеданията.“

Съдиите препоръчаха забраната да бъде следена и контролирана през цялото време на карантината, за да се запази съразмерността на мерките. При по-нататъшна преценка след 19 април може забраната на места да се разхлаби. Решението е валидно за всички религии в страната, включително православната.