Топлото време за пореден ден изкара стотици граждани навън, а с това и от столичната дирекция на полицията обявиха днес засилени проверки в забранените за посещение паркове и градини. В акцията се включи и кметицата Йорданка Фандъкова. По данни, цитирани от Нова тв, само в София са издадени 220 акта за нарушаване на тази забрана. Всички те са за по 300 лева - долната граница на определената сакнция.

"Ясно е, че през всяка междублокова градинка няма как да мине полицай и не смятам, че е нужно. Всички ние знаем за какво става дума. Положихме огромни усилия един месец. Повечето хора изпълняваха много стриктно. Нека да не се удавим в края на Дунава, както понякога се случва това", заяви Фандъкова.

Тя се включи в проверката на градината пред НДК, където по думите ѝ, се събирали големи групи от младежи. Според издадените от здравния министър заповеди, хората нямат право не само да посещават паркове, градини и детски площадки, но и да да се събират повече от двама възрастни на едно място.

"Към момента полицаите са изключително толерантни. Целта не е санкционна, а е превантивна. В краен случай, там където се налага и се извършва грубо нарушаване на заповедта на министъра и на обществения ред, столичната полиция ще налага санкции", заяви и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Малко по-рано Фандъкова обяви, че целият ресурс на столичната полиция ще контролира забраните за събиране на хора на едно място и за разходки в парковете и градските градини. 

Продължават проверките и на пазарите с екипи на общината, полицията и столичната РЗИ. За пазарите са задължителни - един вход и изход, дистанция, еднопосочно движение на клиентите и предпазни маски за продавачи и клиенти.

"Борим се заедно с враг, който не виждаме, а пролетта и слънцето създават измамното усещане, че всичко е приключило. За съжаление, не е! Анализите на експертите показват, че следващите дни са изключително рискови", посочи още Фандъкова.

Наскоро премиерът Бойко Борисов анонсира, че е възможно разхлабване на мярката със забраната за посещение на паркове и градини, като се въведе ред за посещения на различни социални групи, подобно на този за пазаруване в магазините. Това обаче евентуално щяло да стане след Великден. От полунощ обаче влиза в сила нова заповед - за задължително носене на маски на обществени места.