Масово тестване в поставения под карантина преди време курортен град Банско и разхлабване на режима за посещение на паркове и градини анонсира премиерът Бойко Борисов, който тази сутрин взе участие в редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Предстоят и нови разговори с Българската православна църква предвид предстоящите празници и отказа на Светия синод да затвори храмовете за богослужение, стана ясно още от думите на премиера.

Борисов коментира и наличността на предпазни средства срещу коронавируса - по света и у нас, както и вчерашните изказвания на президента Румен Радев.

Как Банско е минал през COVID-19

Борисов и щабът обявиха предстоящо масово тестване на жители на Банско, като целта е да се изгради минимодел на това колко души са минали през вируса, без да покажат симптоми, и как се е разпростирал той. Такава е идеята и на масовото тестване в цялата държава, което предстои да бъде извършено, след като премине пикът на заразата.

По-късно кметът на града Иван Кадев потвърди, че ще бъдат тествани 1000 души. Организация за масовия скрининг се създава в момента.

Както е известно, Банско бе поставено под карантина за две седмици, след като се оказа, че е огнище на зараза. Там имаше голяма концентрация на случаи на COVID-19, като те се разпростряха извън територията на града - чрез туристи, ски учители, служители в хотели и ресторанти и пр. 

"Това, което ще се направи, е да се търсят антитела, защото са минали 2-3 седмици от контакта с вируса", посочи директорът на центъра по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му ще се тестват контактните хора с установените заразени - в заведения, в магазини и пр. И това ще ни даде ясна картина за разпространението и развитието на заразата - как хората са направили "имунен отговор", без да се разболеят. Тестовете няма да са PCR, а така наречените бързи. 

Масови тестове? Физически ги няма

В отговор на въпрос към Борисов стана ясно, че поръчаните от България над 1 милион теста (и бързи, и бавни) от общата поръчка на Европейския съюз "физически ги няма". Не са произведени и не е ясно кога ще се случи това. 

"Те просто не съществуват на пазара, няма ги. Няма ги. Физически ги няма. Снощи ми се обади Нетаняху (Бенямин Нетаняху, премиер на Израел, б.р.) - и за Израел няма. Няма откъде да се купят. PCR-ите ги няма никъде", заяви Борисов, като уточни, че страната ни успява да се снабди от различни места с по малки количества.

Думите на Борисов бяха коментирани от говорителя на Еврокомисията за общественото здраве, безопасността на храните и транспорта Стефан де Кеерсмаакер.

„Искам да внеса ясност. Той като все още не сме получили оферти от доставчици, все още не сме на етап доставки. Първо трябва да имаме оферти от доставчици. Те трябва да бъдат оценени. Да бъдат подписани договори. И след това страните членки могат да дадат поръчките си на доставчиците“, каза той.

Той изрично подчерта, че по смисъла на съвместните процедури за поръчки Еврокомисията не получава никакви плащания. (Българският премиер твърди, че тестовете са платени.)

От страната членка зависи да направи поръчката но избраните доставчици. И плащанията ссе извършват в този контекст.

Мерките - може разхлабване за парковете

Борисов неизменно бе питан за това кога ще се разхлабят мерките у нас (някои държави в Европа вече започнаха). И стана ясно, че "все още сме на платото" и не се предвижда отпадане на някоя мярка. Но може да се разхлаби само тази, с която сега е забранено посещението на паркове и градинки. Възложил на кметовете да предложат до ден-два "по какъв ред и дисциплина" може да се отворят зелените площи - например с въвеждане на часови диапазони като при магазините.

"Ключовата дума е "лекарство". Хич няма и да питам и щаба", заяви още Борисов, което трябваше да рече, че всички мерки падат, ако има лек срещу COVID-19.

"Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в този пик. Ние сме на платото, не сме слезли от него. Нашите владици са изключително интелигентни хора и осъзнават, че вярата в Бога и здравето вървят заедно", посочи още той, като уточни, че утре му предстои разговор със Синода.

И пак се върна на мерките:

"Като кажеш 2-3 седмици, някак хората се успокояват, повече звучи като психотерапия. Но никой не може да ни каже дали ще са 2-3 седмици. Един ден има успокоение, на следващия 1000 умрели."

Няма да коментирам един човек

По адрес на вчерашната доза критики от страна на държавния глава, който влезе в спор с правителството, в това число на тема кой колко е дарил от заплатата си, Борисов заяви, че Радев вече е получил отговор - от вицепремиера Томислав Дончев - "когато двама се карат, виновен е по-умният".

"Няма какво да коментирам какво е казал един човек, имаме си всеки ден много работа. Знам, че във всяка една работа можеш да намериш кусури. И ние знаем, че със сигурност можем по-добре и много от неудачите в движение ги поправяме", заяви премиерът.

Борисов и щабът влязоха в диалог с репортер на тема как така е имало светкавично осигурени тестове за депутатите, но не и за медиците във видинската болница. Началникът на щаба генерал Венцислав Мутафчийски отговори, че от неделя се тестват в лечебното заведение. Но Борисов зави към друга посока - тестовете, които той си прави:

"В много държави премиерите като мен по закон са задължени да се тестват, за да знае обществото какво им е здравето. Аз толкова пари дарявам, че ако за един тест ви свиди... Не е ли редно да знаете дали съм здрав или не? И дали тази отговорност не е толкова голяма колкото на лекарите на първа линия в момента - носим милиарди (...)."