Дейността на МВР по отношение на купуването на гласове е ограничила тенденцията ДПС да постига електорален ръст в нетрадиционни за него райони като Северозападна България. Това каза пред Клуб Z политологът Димитър Димитров. Той е автор на изследване, което съпоставя резултатите от евровота с тези от парламентарните избори през 2013 г. и установява, че ДПС е постигнало впечатляващ ръст от гласове в райони, в които никога не е било силно. Важна подробност е това,че в тези райони добре се представи и ББЦ.

Това "разширяване на географията", както елегантно го наричат в движението, е било ограничено на последните парламентарни избори. Димитров каза, че все още не може да посочи конкретни числа, но е факт, че движението е отбелязало спад в регионите, в които имаше ръст на евровота. Според него обаче основна роля за по-слабите резултати е изиграло активното противодействие на МВР срещу контролирания вот.

"Тенденцията на евровота е обърната, някои от схемите, доминирани от ДПС-ББЦ, са прекъснати", категоричен е Димитров.

След евровота изследването на Димитров установи, че ДПС е единствената партия, която увеличава подкрепата си на евровота, в сравнение с изборите за НС през 2013 г. В градове като Видин и Радомир движението бе отбелязало огромен ръст, а в Бяла Слатина дори бе първа политическа сила.