Столичната РЗИ е наложила акт на министъра на културата Боил Банов заради тютюнопушене на работното място, информира бТВ.

До санкцията се стигна след сигнал, подаден от Стойчо Стойчев от Добрич. А случката е от видеоконферентна връзка на премиера Бойко Борисов с членове на кабинета. Ставайки свидетел на нередност, Стойнев не пести време, за да сигнализира властите.

На 22 март гледа репортаж по национална телевизия, който информира за действията на министрите по време на коронавируса.

„Една видеоконферетнта връзка на премиера с всички негови министри и в кадър влезе таблета му, на който точно в центъра беше г-н Банов, видимо в кабинета си и пушейки цигара, казва Стойчо Стойчев. - Помислих си, че е някаква случайност, но след това тези кадри се повториха във всички останали новини, във всички телевизии. И просто подадох онлайн сигнал за това нарушение.“ 

На 8 април Стойчев получава и отговор от директора на РЗИ-София, в който се казва, че е констатирано нарушение на Закона за здравето и че на Боил Банов е съставен акт за административно нарушение.

Това изненадало и подателя на сигнала.

"Очаквах, че ще направят нещо, но очаквах да го предупредят, защото самият акт установява само нарушението, а наказващият орган, т.е. директорът на РЗИ, може само да предупреди нарушителя поради това, да речем, че е първо нарушение. Но ще видим какво точно ще се случи“, смята Стойчо Стойчев.

Той ще следи дали ще има и парична глоба, но счита, че щом има нарушение, следва да има и санкция:

„Не смятам че министър, който е представител на правителството трябва да дава такъв лош тон, да нарушава закони и наредби, които се очаква да се спазват от всички останали  хора.“