"Един въпрос, който не ми задавате, но искам да ви отговоря".

Това каза премиерът Бойко Борисов пред медиите, за да им да съобщи новината на деня - че Стоян Мавродиев ще бъде освободен, заедно с цялото ръководство на Българската банка за развитие (ББР).

Изречението на Борисов е много красноречиво за нивото на българската журналистика. То е чудесна илюстрация на свободата на словото у нас. Колко точно свобода на словото има, след като повечето медии дори не смеят да задават най-важните въпроси? Водещите политици у нас, включително премиерът, няма как да се измъкнат от собствената си отговорност за това нерадостно положение.

Нека все пак да отбележим, че има и такива, които питат. На първо място новината за скандалния кредит, даден от ББР на колекторска фирма, дойде от "Капитал".

Тази новина бе водеща за определени медии, към които властта често се отнася с презрение. Тези медии вероятно имат своите недостатъци, но едно е сигурно - нямат нищо общо с Делян Пеевски. Може би на пресконфернецията днес сутринта щеше да има техен представител и той щеше да пита Борисов за ББР, ако се знаеше предварително, че премиерът ще присъства. Той обаче се появи инцидентно. Така де, защо трябва да уведомява някакви си "мисирки" за действията си.

Единствената политическа формация, която излезе с позиция по въпроса, бе "Демократична България".

В последните дни между ГЕРБ, БСП и президента имаше всякакви скандали. Но не и по този въпрос. Случайност?

Вярно, Корнелия Нинова коментира темата на личния си профил във фейсбук. Това обаче не е партийна позиция.

Намесата на Борисов в ББР обаче поражда още един много важен въпрос: 

Защо Мавродиев бе търпян толкова дълго време?

Известно е, че той бе шеф на Комисията за финансов надзор по времето, когато се срина КТБ. За добре свършената работа бе назначени в ББР. Кредитът за колекторската фирма съвсем не е първият огромен скандал, в който се забърква ББР под негово ръководство. По този модел бяха отпуснати 150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън". Също толкова достигна и експозицията към контролираната от депутата Делян Пеевски "Техномаркет България", след като ББР първо даде пари тя формално да бъде извадена от "Булгартабак" (също огромен длъжник на банката), а после и да погаси заемите си към други банки (включително ПИБ).Освен това държавната банка даде допълнителни заеми за прехвърлянето на контрола над курорта "Слънчев ден" от политика от БСП Георги Гергов към Ангел Палийски.

От тук следва и другият важен въпрос: 

Ще стане ли ББР най-накрая банка, която наистина подпомага малкия и средния бизнес?

Защото към момента тя е всичко друго, но не и това.

Ако Борисов желае, би могъл да отговори и на тези въпроси. Всъщност може и да не отговаря словесно, а с реални действия. Човекът, който наследи Мавродиев, ще е достатъчно красноречив отговор.