Столичната кметица Йорданка Фандъкова съобщи в профила си във фейсбук, че в Първа градска болница в София се разкрива отделение за лечение на пациенти с COVID-19 с 10 легла. Отделението по пулмология вече е преоборудвано в отделение за лечение на заразени с коронавирус, уточни тя.

Осигурен е отделен вход, така че болницата да продължи и лечението на други пациенти. Създадена е организация за дезинфекция след всяка линейка и са проведени обучения на персонала, който ще се грижи за болните. Екипът на отделението вече е започнал дежурства.

Първото отделение за лечение на пациенти с короновирус в общинска болница беше разкрито във Втора градска болница.

Според отчета на Столичната община през него до момента са преминали 14 пациенти.

"Благодарение на проф. Иво Петров и дарение от кметове на райони от ГЕРБ-СДС в него внедрихме високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време физиологичните показатели, а данните се проследяват и в медицинския център на „Сити клиник“, съобщава още Фандъкова.

Пренастройването на Втора градска болница към новите изисквания обаче не мина гладко. Като имаше протести от страна на медицинския персонал, особено в интензивното отделение, че не е подготвен и квалифициран да осъществяват такова лечение. Това наложи Фандъкова да уточни, че в болницата няма да се приемат пациенти с коронавируса, докато няма готовност за това.

Сега от Столичната община съобщават, че се готви разкриването на още две отделения за заразени с COVID-19 - в Четвърта градска болница с 5 легла и Пета градска с 10 легла плюс 2 интензивни.

Досега и Втора градска, и Пета градска няколко пъти бяха под карантина заради открити случаи на коронавирус.