Комисия за разследване на ООН, създадена миналото лято, за да проучи извършени през 2019 г. нападения срещу граждански обекти в Сирия, се въздържа да обвини пряко Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ООН е предала на Москва местонахожденията на седемте обекта, разположени в Северозападна Сирия, точно за да ги защити от въздушни удари, се казва публикувано вчера резюме на доклада. Властите в Дамаск обаче не са отговорили на "отправените неведнъж" молби на следствената комисия да предостави и да разреши посещение на инспектори на пострадалите граждански обекти.

Според комисията на ООН има голяма вероятност сирийското правителство и негови съюзници са нанесли въздушните удари, поразили пет от обектите - училище, детски център и три здравни центъра, отбелязва ДПА. Освен това следователите са преценили, че нападението срещу център за приемане на бежанци вероятно е било извършено или от джихадисти или въоръжени опозиционни групи.

При всички случаи обаче доказателствата не са били достатъчни, за да се стигне до категорично заключение, се подчертава в доклада.
Русия е единственият съюзник на Дамаск, който има възможност да нанася въздушни удари в Сирия. Москва обаче винаги е отричала обвиненията в нанасяне на удари по граждански цели, припомня АФП.

В резюмето на доклада си следствената комисия изразява също съжаление, че само четири от помолените държави са предоставили поисканата информация и тя е била "ограничена".