Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисия за разследване на ООН, създадена миналото лято, за да проучи извършени през 2019 г. нападения срещу граждански обекти в Сирия, се въздържа да обвини пряко Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ООН е предала на Москва местонахожденията на седемте обекта, разположени в Северозападна Сирия, точно за да ги защити от въздушни удари, се казва публикувано вчера резюме на доклада. Властите в Дамаск обаче не са отговорили на "отправените неведнъж" молби на следствената комисия да предостави и да разреши посещение на инспектори на пострадалите граждански обекти.

Според комисията на ООН има голяма вероятност сирийското правителство и негови съюзници са нанесли въздушните удари, поразили пет от обектите - училище, детски център и три здравни центъра, отбелязва ДПА. Освен това следователите са преценили, че нападението срещу център за приемане на бежанци вероятно е било извършено или от джихадисти или въоръжени опозиционни групи.

При всички случаи обаче доказателствата не са били достатъчни, за да се стигне до категорично заключение, се подчертава в доклада.
Русия е единственият съюзник на Дамаск, който има възможност да нанася въздушни удари в Сирия. Москва обаче винаги е отричала обвиненията в нанасяне на удари по граждански цели, припомня АФП.

В резюмето на доклада си следствената комисия изразява също съжаление, че само четири от помолените държави са предоставили поисканата информация и тя е била "ограничена".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.