САЩ блокираха приемането на декларация от Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на руско-турското споразумение за сирийската провинция Идлиб, предложена от Русия, казаха дипломати след края на заседанието при закрити врата, предаде Франс прес.

"Декларацията е преждевременна", заявили САЩ, когато руският постоянен представител Василий Небензя, който поиска провеждането на заседанието, предложил на 14-те си партньори от Съвета за сигурност да приемат общ документ, съобщиха дипломати при условие да останат анонимни.

Тогава в рамките на обсъждането Русия обвързала искането си с желанието на САЩ за бързо приемане на резолюция от Съвета за сигурност за одобрение на споразумението, сключено на 29 февруари между Вашингтон и талибаните за Афганистан. Руските представители ясно дали да се разбере, че ще й се противопоставят, според същите източници, цитирани от БТА.

Повечето страни приеха благосклонно споразумението за спиране на огъня, сключено завчера между Русия и Турция. То бе постигнато след многочасова среща между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган, след като напрежението между двете страни, чиийто интереси се сблъскват в Сирия, ескалира

"Искахме да бъде приета декларация, но заради позицията на една делегация това се оказа невъзможно", отбеляза  след заседанието пред журналисти Небензя.той.

"Остават много въпросителни за начина, по който (това споразумение) ще функционира на практика и за това кой ще го контролира", каза от своя страна британският постоянен представител в ООН Карън Пиърс. "Кой ще контролира това, което се случва на запад от Алепо, и което е по-важно, приема ли сирийското правителство официално руско-турското споразумение, и ще прилага ли то условията на примирието?", допълни тя.

"Загрижени сме за милионите сирийци, който страдат там и бихме искали да видим примирието да се разпростре върху зоните за сигурност, където хората да могат, да се върнат и да оцелеят", каза германският постоянен представител в ООН Кристоф Хойсген. "Трябва да видим дали това (споразумение) ще функционира", отбеляза той.

Според оценки на ООН населението на провинция Идлиб наброява близо три милиона души, от които един милион са деца. От началото на декември близо един милион са напуснали домовете си, но остават разселени в рамките на провинцията, отбелязва АФП.