Коронавирусът забавя процедурите по екстрадиране на издирвани лица в ЕС.

По тази причина днес бе предложено създаването на Кризисна група за Европейската заповед за арест. Това стана на видеоконференция на правосъдните министри от страните членки.

Групата ще бъде създадена от Еврокомисията. Нейна главна задача ще бъде справянето с проблемите, които заради пандемията затрудняват прилагането на този юридически инструмент.

Главният проблем е забавянето на екстрадирането, поясниха специално за Клуб Z източници от хърватското председателство на Съвета на ЕС.

Ако арестуваното лице е заразено с COVID-19, то трябва да прекара период на карантина, определен от властите в държавата, където е задържано, и в съответствие с препоръките на Световната здравна организация (СЗО).

Друг проблем е опасността от зараза в местата за задържане. Такава заплаха има абсолютно във всички страни членки на ЕС без изключение.

Правосъдните министри са били категорични, че всякакви спешни мерки във връзка с коронавируса трябва да бъдат в съгласие с основните ценности на Съюза. Не са назовани обаче отрицателни примери в лицето на конкретни държави, казаха от хърватското председателство.

Миналата седмица такива критики към Унгария отправи лично председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.