Деветнайсет души бяха убити след голяма престрелка в Северно Мексико между картелни групировки, предадоха официални служители, цитирани от "Гардиън". Щатските прокурори на Чихуахуа съобщиха, че 18 трупа, две гранати, превозни средства и оръжия са били намерени на мястото на сблъсъка в селце близо до Мадера.

Двама въоръжени и ранени мъже са били открити по-късно, като единият е починал в болница, а другият е задържан.

Полицаи и войници са изпратени да обезопасят зоната, където групи около картела "Синалоа" са в люта битка със съюзници на картела "Хуарез".

През ноември миналата година 9 американо-мексикански граждани от мормонската общност бяха убити от засада в район, който се намира на 100 километра северно от сегашното клане. Не се знае дали "Синалоа" и "Хуарез" носят отговорност за престъплението.

Настоящата стрелба съвпада с най-кървавия месец в историята на Мексико. През март държавата регистрира 2585 убийства - рекорд, откакто се води подобна статистика (1997 г.). Така 2020 г. се очертава да бъде най-кървавата година в съвременната история на страната.

Ръстът на убийствата се дължи на концентрирането на федерални и щатски ресурси в борбата срещу разпространението на COVID-19 и опитите да се предотврати забавянето на икономиката. Повече от 40 процента от населението на Мексико са класифицирани като "бедни".

Насилието е повсеместно, но най-разпространено е в централния щат Гуанахуато. Кръвопролитието достига шокиращи нива в град Селая - дом на голям завод за производство на автомобили, където въоръжени мъже често участват в престрелки със силите за сигурност.