Саудитска Арабия днес разкритикува остро Русия, защото според нея хвърля върху кралството вината за срива на световните цени на енергоносителите, предаде Асошиейтед прес.

Цените на петрола се сринаха след като държавите от ОПЕК+, включително Русия, в началото на март не успяха да се споразумеят за съкращаване на производството. Скоро след това започна ценова война, като Саудитска Арабия заплашваше да увеличи добива до рекордни нива, за да си върне пазарния дял, независимо че пандемията от коронавирус доведе до драстично свиване на търсенето, тъй като авиокомпаниите по целия свят преустановиха полетите.

Цената на суровия петрол сорт Брент спадна до около 24 долара за барел, при цени от над 70 долара преди година. Цените леко се повишиха, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп писа в Туитър и отделно заяви, че се налагат намаления в производството, но ненавистта между Саудитска Арабия и Русия може да застраши постигането на сделка на планираната за понеделник телеконференция.

Това негодувание беше видно рано тази сутрин в две критични изявления, разпространени от държавната Саудитска агенция по печата. Първото беше на саудитския външен министър принц Файсал бин Фархан Ал Сауд, озаглавено: "Изявления, приписвани на една от руските президентски медии, са напълно лишени от истинност".

"Русия беше тази, която отказа споразумението, докато кралството и 22 други държави се опитваха да убедят Русия да направи по-нататъшни ограничения", заяви принцът.

Той посочи още, че предполагаемо руско твърдение, че "кралството планира да се отърве от редица производители на шистов нефт", също е невярно.

Американските производители на шистов нефт направиха Америка един от водещите производители в света, но пострадаха тежко от срива на цените. Във връзка с това Тръмп се срещна със загрижени производители.

Принц Файсал не конкретизира журналистическата публикация, нито медията, която критикуваше.

Второ изявление направи саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, един от синовете на крал Салман. Принцът разкритикува лично руския министър на енергетиката Александър Новак за това, че внушавал, че Саудитска Арабия иска да премахне производителите на шистов петрол.

Принцът "изрази изненада от опитите Саудитска Арабия да бъде въвлечена във враждебни действия срещу промишления сектор за производство на шистов петрол, което е напълно невярно, както нашите руски приятели добре осъзнават", се казва в изявлението.

Изявленията на Саудитска Арабия изглежда са опит за разсейване на възможно противопоставяне между кралството и Тръмп, който в четвъртък написа в Туитър, че Москва и Рияд "ще намаляват приблизително 10 милиона барела", без да даде уточнения. Туитовете и публичните изказвания на Тръмп в миналото са се отразявали на цените на петрола, припомня АП.