Двеста хиляди медицински маски за лице, поръчани от град Берлин, са били конфискувани от американски представители в Банкок, заяви регионалният вътрешен министър на германската федерална провинция Берлин, цитиран от ДПА, предава БТА.

Той обвини САЩ в "съвременно пиратство".

Респираторните маски тип FFP-2, които предпазват носещите ги от инфекции, били предназначени за полицията в германската столица, каза регионалният министър Андреас Гайзел. Той отбеляза, че федерална провинция Берлин ги е поръчала от американска компания и ги е платила.

Според вестник "Тагесшпигел" маските са били произведени в Китай.

Гайзел отправи остри критики към САЩ.

"Разглеждаме това като акт на съвременно пиратство", заяви той.

"Не бива да бъдат третирани по този начин трансатлантически партньори. Дори и във времена на глобална криза пак не бива да се ръководим от методите на Дивия запад", призова Гайзел и призова германското правителство да прикани Вашингтон да спазва международните правила.

Отговорът

Американският конгломерат 3М отхвърли твърденията, че 200 000 предпазни маски, поръчани от град Берлин, са били конфискувани, предаде ДПА.
Компанията заяви за ДПА, че няма данни да е имало конфискуване на маски. 3М посочи още, че не разполага с документи за доставка на маски, предназначени за Берлин. Засега няма коментар по случая от Белия дом, какъвто е искала ДПА.

Берлин не е единственият регион, изразил недоволство от подобно поведение, отбелязва ДПА.

Френски политици наскоро обвиниха САЩ в изкупуване в Китай на предпазни маски, предназначени за Франция.

САЩ също така задължиха със закон конгломерата "3М" да ги снабди с колкото се може повече респираторни маски тип N-95 като тези, използвани в болниците. Групата има производство и в Китай.

В края на март пък стана ясно, че 6 милиона защитни медицински маски, предназначени за германските лекари, са изчезнали от летището в Кения. Маските бяха поръчани от германската армия и трябваше да бъдат натоварени в самолети за Германия в Кения.