6 милиона защитни медицински маски, предназначени за германските лекари, са изчезнали от летището в Кения. Маските са поръчани от германската армия и е трябвало да бъдат натоварени в самолети за Германия в Кения. Те са и първата партида от поръчка в двуцифрен милион за Германия. Лекарите в страната разчитаха на тях, тъй като в Германия също вече няма защитни материали за лекари, а полицията работи почти незащитена. Маските трябваше да пристигнат на 20 март.

Пратката е изчезнала на митниците в Кения и не е ясно какво е станало с нея. Или е открадната там, или производителят е намерил по-високи цени за маските и изобщо не я е пратил, коментират германските медии.

Какъв ще е ефектът върху здравеопазването в Германия в момента от изчезването на 6 милиона маски все още не може да се прецени. „Във всеки случай става дума за нещо по-сериозно от неприятност“, коментираха и специалисти от Бундесвера.

Бизнесът със защитни медицински маски в цял свят се е превърнал в златодобив. Цените им са се повишили многократно и някои ги търгуват като редки подправки.