"Много по-лесно е да взимаш пари, отколкото да връщаш".

Това бе обобщението на представители на управляващите от ГЕРБ в комисията по енергетика в парламента днес. Тя прие промени в закона, свързани с начина на определяне на цените на природния газ от "Газпром експорт" и начина, по който "Булгаргаз" ще връща надвзетите суми за минал период на клиентите си, а оттам - те на крайните потребители. Намалената цена на руския газ със задна дата дойде след решението на ЕК, с което "Газпром" бе санкционирана за злоупотреба с монополно положение заради ценообразуването за няколко европейски страни, сред които и България. На 3 март руската компания и държавната "Булгаргаз" се споразумяха за намаляване на цените със задна дата и нова формула за изчислението им в бъдеще. Изчисленията показаха, че "Газпром експорт" трябва да възстанови около 150 млн. лв. на "Булгаргаз", а оттам - тези пари да се върнат на клиентите на държавното българско дружество, след което - на крайните потребители.

Репликата за трудното връщане на пари бе споделена първо от вносителя на промените в Закона за енергетиката - председателя на ресорната комисия от ГЕРБ Валентин Николов, после и от министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Николов подчерта още, че според събраните становища по промените, всички засегнати страни, които не са клиенти на държавната "Булгаргаз" в качеството й на обществен доставчик на синьо гориво, са против промените в закона. 

"Булгаргаз" продава и свободния пазар. Защо това създава проблем

Основният проблем при връщането на суми на клиените на "Булгаргаз", надвзети от клиентите им, е, че държавната компания продава като обществен доставчик на фиксирани от КЕВР цени за клиенти като топлофикации и газоразпределителни дружества. Продава обаче от руския газ и чрез свободния пазар - тоест на цени, смятани за пазарни. Във втория случай обаче първоначалната цена е изчислявана на база на регулираната такава. Връщане на пари обаче се предвижда само за клиентите на "Булгаргаз" в качеството ѝ на обществен доставчик. Това от своя страна създава риск останалите клиенти на държавното дружество, купували от руския газ, да започнат да предявяват по съдебен ред претенции - защото и техните цени са зависели от решенията на КЕВР за регулирания пазар, но надвзети пари няма да им се връщат. 

Министър Петкова обясни, че е имало предложение назвзети от "Булгаргаз" суми, които не могат да върнати на клиентите на дружеството, да се отделят в специален фонд и да се харчат, например, за развитие на газовата инфраструктура. Клиентите на държавната компания обаче не са съгласни - защото на практика с платени от тях пари ще се финансират проекти, с които те нямат нищо общо. 

Писмо от Европейската комисия

На заседанието на комисията стана ясно, че има писмо от директора "Вътрешни енергийни въпроси“ в Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард, в което той изразява притеснение, че определяне на цени със задна дата ще довете до изкривяване на пазара. Такива мнения има и от организации на газовия бизнес и от работодатели.

В дискусията се разбра, че притесненията са заради това, че намаляването на цената на руския газ със задна дата следва да влияе и на цените, на които "Булгаргаз" е продавала и на свободния пазар. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обясни, че регулаторът има готовност след приемане на промените в Закона за енергетиката да се произнесе, защото обществеността очаква справедливо връщане на надвзетите суми.

"Никой не възпрепятства "Булгаргаз" да върне на всички дружества, които са купили от него природен газ по свободни цени, разликата, която се е формирала по количествата, които е продал", каза Иванов. Прогнозите са, че сумата ще бъде над 150 млн. лв., като над една трета от нея ще е за "Топлофикация София" и клиентите й.

В комисията от самата "Булгаргаз" изразиха притеснение, че може да се стигне до съдебни претенции към компанията. Стана ясно, че темата - в рамките ва Европейската комисия, би трябвало да се обсъжда не с дирекция "Енергетика", а с дирекция "Конкуренция", но отношенията на България с последната не са цветущи. Затова лично Петкова допусна, че не бива страната ни да се обръща към дирекция "Конкуренция" на ЕК по темата. 

Омбудсманът: Не е ясно кога парите ще стигнат до потребителите

Малко преди продължилото малко над два часа заседание на комисията в становище до председателя ѝ Валентин Николов омбудсманът Диана Ковачева призова за прозрачни процедури и ясна информация при възстановяване на надвзети суми. Тя предупреждава за описаните в законопроекта процедури за възстановяване на надвзети суми от потребители на топлоенергия, които според нея не отчитат в достатъчна степен интересите на гражданите.

"Докато за газоснабдителните и енергийните предприятия са определени кратки и ясни срокове за възстановяване на разликите, възстановяването на разлики на крайния потребител поставя основателни въпроси за правилното и коректно прихващане", пише Ковачева.

Тя изтъква, че срокът за изготвяне на изравнителните сметки - 15 юли, е твърде дълъг и несигурен в условията на извънредното положение, което не се знае докога ще продължи, и така е възможно фактурите да не бъдат готови в срок, "което означава, че възстановяването на надвзетите суми от потребителите ще се отложи за неизвестен период от време".

В залата

Едва няколко часа след заседанието на комисията по енергетика, темата се премести и в пленарната зала. Дискусията в общи линии се повтори, като Теменужка Петкова обясни отново, че трудността на новия проект за промени в законодателството е дошла от това, че "Булгаргаз" към момента се явява и обществен доставчик на природен газ, и такъв, който оперира на свободния газов пазар - чрез договорни отношения с бизнеса. Тя уточни, че затова Законът за енергетиката ще третира държавната компания само в първото й качество. 

От БСП обявиха, че няма да подкрепят промените в закона - защото са неясни, рискови, а и не са внесени по подобаващия начин - от правителството и след обществено обсъждане. А минават "по бързата писта" - без дискусии. Таско Ерменков от левицата обяви, че според него разпоредбите трябва да бъдат отложени. 

Идеята не мина. По-късно законопроектът беше гласуван, като не го подкрепи БСП. Времето за предложения между първо и второ четене ще тече в събота. В неделя ще има ново заседание на комисията по енергетика, а в понеделник - окончателни гласувания в пленарната зала.