Бразилският президент Жаир Болсонаро нарече коронавируса "едно от най-големите предизвикателства пред нашето поколение", като смени рязко тона на своите изявления по темата, след като досега омаловажаваше заплахата от инфекцията и критикуваше ограниченията върху обществения живот, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Вирусът е реалност", каза той в телевизионно обръщение снощи - четвъртото му по темата за кризата.

Болсонаро каза, че е загрижен както относно спасяването на човешки животи, така и за запазването на работни места, като добави, че мерките за борбата срещу вируса не трябва да бъдат по-лоши от самата болест.

Той изреди мерките, които държавното ръководство вече е предприело в тази насока, включително и замразяването на цените на лекарствата за 60 дни с цел да се облекчи положението на милионите бедни хора в страната.

"Коронавирусът дойде, но все един ден ще си отиде. За нещастие, ще се сблъскаме със загуби... Трябва да положим всички усилия, за да избегнем всякакви човешки загуби", каза президентът, който само до преди три дни наричаше COVID-19 обикновена настинка.

Снощи той дори даде оптимистична оценка за ефективността на хидроксихлорохина при лечение на заразените от болестта.

Към този момент броят на регистрираните заразени в страната е 5700, а починалите са над 200. Показателят на смъртността е 3,5 процента. Според здравния министър на страната Енрике Мандета, цитиран от ТАСС, през април ще започне рязко покачване на броя на заболелите от COVID-19, което ще продължи три месеца и ще се стабилизира към юли. През август се очаква постепенно понижение на динамиката на заразяванията, а през септември се прогнозира спад.

За да се съкратят случаите на потенциално попадане на нови заразени в Бразилия, властите напълно забраниха влизането на чужденци в страната, освен в изключителни случаи.