Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Искам да ви убедя, че и мярката, която предприехме от вчера с възможността да се използва маската като още едно средство за предотвратяване на вируса, правителството я подкрепя.

Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие в нашето общество, искам да ви уведомя, че току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество."

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

Вместо това държавата ще купи 1 млн. маски, които ще раздаде на социалнослаби. Ще се ползват данни на социалната агенция - кои са най-нуждаещите се.

Според министъра повече няма да има принуда, а новата заповед ще е препоръчителна (което не спря журналистите да продължат да питат няколко пъти колко ще е новата глоба за неспазването ѝ, б.р.).

Ананиев пак каза, че до вчерашната заповед се е стигнало, защото "правителството винаги превантивно взема мерки" и за да не се стигне до краен резултат, се е решило превантивно да се приложи и тази мярка.

Нова заповед изобщо няма да има, ще има препоръка да се ползват маски от хората веднага след като напуснат своя дом.

С думите "Аз предложих тази мярка." началникът на Нацаионалния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че идеята за въвеждането на задължително носене на маски навън е негова. Попитан дали носенето на маски не противоречиви на действащи законови разпоредби, той отговори:

"И короновирусът противоречи на всичките ми усещания."

На извънредния брифинг министър Ананиев съобщи още, че се обмисля и намаляване на глобата от 5000 лв., като явно имаше предвид други нарушения, а не неносенето на маска.

Вътрешният министър Младен Маринов пък призна с половин уста, че обявените мерки срещу спекулата не се влияят от пазарната икономика, че самите китайци са повишили цената и че няма как той или икономическият министър да определя цената на една стока.

От вчера - от излизането на отменената днес заповед, няма нито един глобен за липсваща маска. Има 402 случая на актове за разходки в паркове, горе-долу толкова са и нарушителите на карантината, каза министър Маринов.

За нарушение на карантината обаче министърът е на мнение, че наказанието 5000 лв. трябва да остане такова.

Младен Маринов отговори на журналистически въпрос за „извънредния закон“, който позволи на МВР да следи трафични данни – той обяви, че иде реч само за „установяване на клетка, на която се е „закачил“ телефонът“. Министърът изрично каза, че това не е следене или подслушване и допълни още нещо:

"В 24-часов срок се уведомява компетентият съд и ако той не разреши, информацията, която е придобита, се унищожава."

Маринов даде гаранция още, че ограничен кръг от структури ще прилагат това следене - ГД "Национална полиция", СДВР и областните дирекции, и то в случаите, когато има отказ от прилагането на карантина.

"Става въпрос за локализация на мобилното устройство", поясни той, като отхвърли обвиненията в подслушване и следене.

МВР шефът отказа да даде информация спрямо колко души тази мярка вече се прилага.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Да управляваш, значи да предвиждаш

Да управляваш, значи да предвиждаш. Поредната заповедна Ананиев, която отменя в рамките на по-малко от 24 часа. Какво ли ще гласи следващата заповед на Ананиев, която пак ще бъде отменена след няколко часа? Пълен неадекватник. Трябва да бъде сменен незабавно.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

бре, бре

ами по небедните, средните? Тъпаци.
 's picture

Pen40

Не може да им се отрече.

Ако в нещо са принципни и последователни, това е в безпринципността и непоследователността си. Вече десет години държавата се ръководи на основата на "проба-грешка".
Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

ум умува,

ум царува, ум патки пасе!!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.