Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.

Това е новото разпореждане на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Заповедта беше публикувана преди малко на сайта на ведомството. Не е уточнен видът на маската, която трябва да носи всеки и навсякъде.

В краткия текст не е записано, че някой ще осигурява предпазните средства, които все още е трудно да бъдат намерени по аптеки и магазини. Следователно всеки е длъжен да си осигури маска. 

Подобни мерки в Европа са въведени засега в Австрия, но те се отнасят само и единствено за моментите, в които гражданите влизат в магазините и аптеките, а маските се раздават на входа. Задължителни са маските в Чехия.

В заповедта на Ананиев пише, че мерките се предприемат с цел ограничаване на разпространението на епидемията.

По-късно представителят на консултативния медицински съвет към Министерския съвет, свикан от премиера Бойко Борисов - доц. Атанас Мангъров, заяви, че що има издадена заповед на министъра - тя трябва да се спазва. Но подчерта пре бТВ, че "хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически."

"Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така. Но щом е издадена заповед, тя трябва да се спазва. Все едно да сложиш метална решетка на прозорец и да си мислиш, че тя пази от мухи", добави той.

По думите на Мангъров маската е само едно сито, а вирусите не могат да бъдат спрени.

Припомняме, че нарушенията на мерките, описани в заповедите на Кирил Ананиев, могат да донесат 5000 лв. глоба на нарушителите. Досега се санкционираха разходки в затворените паркове и на детски площадки, както и струпването на хора. Като 3-ма души е вече струпване. Не е забранено със заповед движението по улиците - тоест за това глоба не би трябвало да следва - засега. Нарушаването на мерките против движение извън областните градове без основателна причина - работа, грижа за близък, здравословно състояние - също подлежи на санкция.

Не работят заведения, културни институции, кина, фитнес зали, молове и търговските обекти в тях, с изключение на банки, хранителни магазини и аптеки на територията им. Малки магазини могат да работят при спазване на хигиенните мерки - за тях забрана няма. Отворени са и магазините за храна, аптеки и дрогерии. 

5 нови случая на коронавирус от сутринта

5 са новите случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб, установени от тази сутрин до 17 ч.  Така общо потвърдените у нас случаи на COVID-19 стават 359.

Не са регистрирани нови административни области, на чиято територия да е регистриран случай на COVID-19. Новите случаи са разпределени както следва: два в София, един в Плевен, един в Монтана и един в Благоевград.

113 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 13 от тях са интубирани. Информацията за тежките случаи не е променена от сутринта.

По отношение на общата картина: 56% от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са при мъже, респективно – 44% при жени. Средната възраст на лицата, дали положителна проба за новия коронавирус, е 45 години. 

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 11; Бургас – 14; Варна – 17; Велико Търново – 2; Габрово – 2; Добрич – 6; Кърджали – 5; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 17; Пазарджик – 7; Перник – 5; Плевен – 9; Пловдив – 21; Сливен – 4; Смолян – 7; София – 223; Стара Загора – 2; Хасково – 1; Шумен – 3.

Общо излекувани до момента са 17 лица.