Намаляване на възнагражденията на общинските съветници в бордовете на общинските дружества до една минимална работна заплата, намаляване на данъка върху отдаване под наем на апартаменти от 250 на 25 лева, нулеви наеми за бизнеси, ползващи общински имоти, суапови сделки на "Топлофикация София" ЕАД.

Това са само част от мерките за подпомагане на икономиката в столицата, засегната от коронавируса, предложени от общинските съветници от "Демократична България". 

Както е известно, в момента местният парламент не заседава - след като стана ясно, че общинска съветничка е инфектирана. За това и от ДБ предлагат онлайн заседания.

Ето какви мерки предлагат от ДБ:

Реорганизиране дейността на общинските дружества:

Спешна реорганизация на обществения транспорт в София, с оглед по-малкия пътникопоток и с цел минимизиране на разходите.

Спешна проверка дали Центърът за градска мобилност (ЦГМ) и трите транспортни дружества отговарят на изискванията за държавна помощ за 60% от заплатата. Това би се равнявало на над 20% от разходите им.

Суапови сделки на "Топлофикация София" ЕАД за по-агресивни покупки на втечнен природен газ. Цените на пазара вече са много по-ниски от договорените. След намалението, "Булгаргаз" ще продава на цена над 26 лв. за мегаватчас. Същевременно на борсата в Будапеща предлагането е на цена 8.8 евро. Това представлява над една трета допълнително намаление, което ще окаже огромно влияние на сметките за парно и топла вода, а и на себестойността на електроенергията. Прогнозира се и допълнително понижение на цената на газа, тъй като складовете за съхранение са препълнени.

Допускане на повече участници в конкурса на "Топлофикация София" за балансираща група, като се намали изискването за 200 млн. оборот за 2019 г.

Пълна прозрачност на "Топлофикация София" и останалите общински компании относно процедури, конкурси и търгове. Връщането на доверието е най-важно.

Цените на енергията на борсата спаднаха значително. Това създава добра предпоставка за участие на Метрополитен, Столичен електротранспорт на борсата, с цел минимизиране на разходите.

Диверсификация на парите на общинските дружества, в максимален размер на концентрация от 25% в една банка. Нека избегнем сценария от 2014 г. и загубата на 90 млн. лв. на "Топлофикация" в КТБ.
 
Солидарна администрация в дигитален режим на работа:

Намаляване на заплатите на общинските съветници в бордове до една минимална заплата. Вместо по близо 4 000 лв. месечно, членовете в управителните съвети на няколко общински структури да получават една минимална работна заплата, а спестените пари да отиват към новосъздаващия се Гаранционен фонд за подкрепа на малки и средни предприятия, засегнати от кризата.

Това ще осигури още близо 1 милион лева годишно за новия фонд, което ще даде възможност мерки за подкрепа да бъдат предоставени и на гражданите със свободни професии. Групата на Демократична България в Столичния общински съвет вече внесе официален доклад във връзка с тази мярка. Сега е времето да бъдем солидарни.

Ускоряване на въвеждането на електронни услуги за гражданите и бизнеса. Това следва да е приоритет, особено в среда на ограничено движение и призив за спазване на социална дистанция. Трябва да се въведе задължително използване на електронно връчване от администрацията, без нужда от квалифициран електронен подпис (КЕП). След години на бездействие в сферата на дигитализацията, нека сега положим усилия за по-отговорна общинска администрация.

Намаляване на данъка върху отдаване под наем на апартаменти от 250 на 25 лева. Защото докато хотелиерите ще получат държавна помощ, ние сме длъжни да защитим и този сектор, чиято дейност в момента е на практика блокирана.

Преразглеждане на инвестиционните проекти. Орязване на маловажните, с приоритетен критерий, базиран на броя работни места, които ще бъдат осигурени в  краткосрочен план.

Продажба на ненужни и неизползвани активи на общината с цел подпомагане на икономическата дейност на града.

Нулеви наеми за общински имоти на бизнеси, засегнати от рестриктивните мерки, въведени с извънредното положение - до отмяната му.

Организиране на търгове за изкупуване на зелени площи по метода на най-голяма отстъпка от оценката – който предложи най-голяма отстъпка, неговата площ се изкупува. Този подход, който често се използва за одържавяване на гори, може да се приложи и тук.

Определяне на площи в градските паркове за залесяване от страна на търговски дружества срещу реклама и/или компенсаторно залесяване.

В помощ на най-уязвимите икономически и социални групи:

Идентифициране на самотни възрастни и други хора, попадащи в най-рисковите групи, които се нуждаят от сигурни доставки на най-необходимото – с фокус върху хранителни и медицински продукти. Ангажиране на ресторантьорския сектор за приготвяне на базови храни, с ниска добавена стойност и цена, като част от разходите се поемат от общината. За по-ефективна логистика и повишаване капацитета на общинските служби „Социален патронаж“, предлагаме установяването на партньорство с различни доброволчески платформи и инициативи за взаимопомощ. Така ще осигурим работа на хиляди хора, и то социално отговорна. А докато им осигуряваме топла храна, ще подпомогнем необходимата социална изолация на най-рисковите групи от нашето общество.

Тестове за коронавирус за тези, които са на терен и осигуряват функционирането на софийската икономика в този момент. Улесняване на достъпа на работещите фирми до тестове.

Програма за саниране на общинските сгради. Това би трябвало да се прави точно в момент на икономическа криза като антициклична мярка. Нека подпомогнем софиянци с дългосрочното спестяване на техните средства.

Днес Демократична България предложи още изменения в Закона за електронно управление, които да позволят заседанията на общинските съвети и административните колективни органи да не спират работа при извънредно положение, а да се провеждат дистанционно. Възможността за дистанционни заседания обхваща и търговските дружества, кооперациите и юридическите лица, като предложенията за законодателни промени са съобразни със спецификите им като частноправни субекти.